Dakwaan yang mengatakan bahawa kebanyakan klinik kesihatan di Malaysia didatangi oleh pelarian warga Rohingya telah membawa kepada reaksi negatif daripada sebahagian besar warga maya.

Menerusi ciapan di laman Twitter/X @Kuasaaliens, seorang pengguna media sosial berkongsi pengalaman melihat sepasang suami isteri Rohingya mendapatkan rawatan kesihatan di sebuah pusat kesihatan, menyebabkan ketidakpuasan di kalangan beberapa individu dalam talian.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Perasaan tidak puas hati itu terungkap dalam komen-komen di bawah ciapan tersebut, dengan beberapa pengguna media sosial menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap kemudahan yang disediakan oleh kerajaan tetapi digunakan oleh pelarian Rohingya.

Mereka berpendapat bahawa kemudahan yang sepatutnya untuk rakyat Malaysia seolah-olah ‘dirampas’ oleh kehadiran pelarian ini.

Ada yang mendakwa bahawa warga asing, terutamanya pelarian Rohingya, mendapat rawatan kesihatan secara berlebihan dan bahkan menimbulkan kesukaran kepada sistem kesihatan negara.

Seorang pengguna media sosial yang bekerja di hospital turut berkongsi pengalaman tentang kunjungan harian masyarakat Rohingya ke pusat perubatan.

Banyak pihak menekankan bahawa pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) perlu mengambil tindakan serius terhadap isu ini.

Terdapat cadangan untuk penubuhan kawasan atau wad khas bagi warga asing, dengan semua perbelanjaan dituntut daripada kedutaan mereka.

Sebilangan penganalisis juga menyuarakan pendapat bahawa pihak berkuasa perlu menuntut dana daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN) melalui UNHCR.

Dalam konteks ini, muncul persoalan tentang penyelesaian terbaik bagi menangani kehadiran pelarian Rohingya di Malaysia.

Sementara kebanyakan rakyat ingin mengekalkan kemurahan hati dan sikap terbuka terhadap pelarian, keperluan untuk menjaga kepentingan dan kesejahteraan rakyat tempatan juga tidak boleh diabaikan.

Ini mencetuskan perbincangan yang mendalam tentang pentingnya menyelaraskan antara keperluan kemanusiaan dan realiti sosioekonomi dalam menangani isu pelarian ini.