Majikan warga Singapura telah mengiklankan tawaran kerja di sebuah akhbar Malaysia dengan tawaran gaji RM5,000 sebulan untuk seorang penebar Roti Canai.

Iklan itu menjanjikan bukan sahaja gaji yang kompetitif tetapi juga faedah tambahan seperti surau, penginapan, dan makan.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Menurut laporan New Straits Times, pakej gaji yang begitu besar adalah sebahagian daripada strategi Singapura untuk menarik pekerja mahir dalam bidang yang tidak memerlukan tahap pendidikan akademik yang tinggi tetapi lebih khusus dan kebolehan praktikal.

Iklan itu secara khusus menyebut bahawa gaji mungkin RM5,000 atau lebih, menunjukkan bahawa majikan sanggup membayar kadar premium untuk kepakaran yang tepat.

Walaupun tawaran menarik, pakar industri mengingatkan bahawa kos sara hidup yang tinggi di Singapura mungkin akan memberi kesan kepada tahap ekonomi di sana.

Jeremy, naib pengerusi Persatuan Pemilik Restoran dan Bar, memberitahu The Straits Times bahawa walaupun gaji kelihatan tinggi, namun ia mungkin cukup untuk menampung gaya hidup yang selesa di Singapura.

Beliau menekankan perbelanjaan rumah, yang berkisar antara $600 (kira-kira RM2,867) hingga $800 (kira-kira RM3,823) sebulan untuk satu bilik, di samping kos sara hidup dan pengangkutan harian.