Seorang lelaki kaya di China akhirnya terpaksa akur dengan berjualan sosej bakar setiap hari bagi menampung kehidupannya selepas beliau diisytiharkan muflis.

Menurut laporan South China Morning Post, Tang Jian berusia 52 tahun sebelum ini mempunyai rangkaian restoran di seluruh China. Dia juga dikatakan mempunyai pelbagai jenis kereta, rumah dan aset yang melimpah di usianya muda. Namun, kekayaan ini tidak kekal kerana kini beliau telah diisytiharkan muflis.

Artikel Berkaitan:

Difahamkan bahawa muflis itu bermula pada 2005. Puncanya kerana dia mula menukar sektor perniagaan, daripada restoran kepada industri kejuruteraan seni bina. Dia membuat pelaburan tetap untuk syarikat kejuruteraan seni bina.

Walau bagaimanapun, pelaburan ini hanya ‘membakar wang’. Daripada dapat menambah kekayaannya, Tang Jian akhirnya membelanjakan wang.

Daripada kerugian ini banyak hutang timbul. Satu persatu asetnya dijual untuk menampung hutang yang menggunung. Bermula dari rumah, restoran dan kereta. Walau bagaimanapun, ia masih tidak dapat membebaskannya daripada hutang.

Sehingga akhirnya, pada November 2022, dia diisytiharkan muflis dengan jumlah hutang yang gagal dilunaskan sebanyak AS$ 6.4 juta.

Pun begitu, Tang tidak seperti usahawan lain yang lari apabila berhutang. Sebaliknya, dia menghadapinya dengan tegas dan bertekad untuk melunaskan semua hutangnya walaupun dia tidak mempunyai pekerjaan tetap.

Disebabkan itu, dia memulakan perjalanan hidup baharu sebagai peniaga jalanan dan menjual sosej bakar di bandar Hangzhou, China. Semua ini dilakukan untuk membayar hutang serta menyara keluarga.

Tang sendiri tidak terlalu optimistik bila dia akan dapat melunaskan semua hutang dengan cepat. Bagaimanapun, dia yakin dia akan bebas hutang dalam beberapa tahun akan datang.

Dia juga tidak kisah apa yang orang kata tentang perubahan hidupnya daripada bergelumang dengan kekayaan kepada pembuat sosej bakar. Baginya, perkara yang paling penting ialah dapat membayar hutang.

Sumber