Sejak akhir-akhir ini tular di media sosial di mana terdapat pengguna yang melaporkan kehilangan wang akibat terpengaruh dengan scammer yang menyamar sebagai rakan atau ahli keluarga.

Modus operandi yang berlaku ini secara tidak langsung telah membuatkan mangsa kehilangan sehingga ratusan ribu ringgit.

Artikel Berkaitan:

Dalam pada itu, lain ceritanya pada kali ini apabila seorang pengguna Twitter @atanholiday berkongsi kisah beliau yang turut menerima mesej daripada scammer menggunakan nama Eiza.

Kisah lelaki ini yang dikenali dengan nama Atan bermula apabila Eiza memaklumkan memerlukan wang sebanyak RM2,000 dan berjanji untuk membayarnya semula pada keesokan harinya. Mengetahui beliau sudah dihubungi scammer, Atan memaklumkan tidak dapat meminjamkan wang kerana tidak mempunyai jumlah wang yang banyak.

Scammer tersebut kemudiannya cuba berunding semula dan meminta RM1,000 sebelum berjaya mencapai persetujuan untuk meminjam sebanyak RM800. Eiza selaku nama yang digunakan scammer tersebut turut berjanji akan membayar semula pada jam 9 keesokan harinya dan meminta beliau membuat pindahan wang ke akaun Ahmad Rudi.

Menariknya, meskipun mengetahui beliau dihubungi scammer, lelaki ini bertindak untuk melayan scammer tersebut dengan membuat resit palsu dan bertanya mengapa Eiza menyuruh beliau membuat pindahan wang kepada akaun Ahmad Rudi.

Eiza turut ‘mengakui’ Ahmad Rudi adalah suami beliau serta turut membuat pembuat panggilan kepada lelaki ini beberapa minit selepas lelaki ini maklum bersetuju untuk meminjamkan wang.

Sejurus selepas slip pembayaran palsu dibuat, Atan memaklumkan Eiza telah delete contact beliau sebelum kembali menghubungi Atan semula keesokan harinya bagi meminjam RM300 tambahan.

Eiza turut berjanji akan membayar RM1,200 sekaligus kepada Atan pada keesokan harinya. Mengetahui tindak tanduk scammer ini, Atan memilih untuk melengahkan pinjaman wang dan memaklumkan akan ‘menolong’ sekiranya keadaan mengizinkan.

Dimaklumkan Eiza pada petang dan malam tersebut cuba menghubungi Atan namun tidak dilayan beliau. Atan turut memaklumkan beliau tidak dapat meminjam RM300 tambahan kerana masih menantikan hutang rakannya.

Eiza seterusnya masih belum berputus asa dan sekali lagi RM300 dipinjamkan namun pada kali ini dipindahkan ke akaun Anju Florentina. Atan sekali lagi melayan tindakan scammer ini dengan membuat resit palsu kedua untuk dihantarkan kepada Eiza.

Di sangka tidak lagi diganggu, Eiza seterusnya meminta lagi RM500 untuk dipinjamkan selepas satu jam resit palsu kedua dihantar. ‘Menariknya’, Eiza pada kali ini memaklumkan sedia bayar semula RM2,000 sekiranya sanggup pinjamkan RM500 ini.

Atan seterusnya memaklumkan telah membuat resit palsu ketiga bernilai RM500 dan menghantar ‘bukti pindahan wang’. Eiza seterusnya meminta buat kali keempat kepada Atan namun pada kali ini sebanyak RM1,800 dan berjanji akan membayar RM4,000 keesokan harinya.

Menggunakan skil suntingan yang dimiliki, Atan pada kali ini sekali lagi membuat resit palsu keempat dengan jumlah RM1,800 dan dihantarkan kepada Eiza.

Dimaklumkan selepas slip bayaran dihantar, Eiza memaklumkan memerlukan RM1,000 lagi namun pada kali ini dihantar ke akaun bernama Vijay Kumar dan sekali lagi berjanji akan membayar RM5,000 kepada Atan.

Scammer kena scam

Segalanya berubah apabila scammer tersebut baru sedar beliau ‘ditipu’ Atan apabila mendapati tiada sebarang wang yang masuk daripada akaun Atan. Scammer ini dilihat panik dengan membuat beberapa panggilan serta meminta Atan bertanggungjawab.

Atan turut menyatakan kerisauan beliau yang sudah ‘meminjamkan’ wang yang banyak kepada Eiza. Tindakan Atan telah membuatkan Eiza berang serta melabelkan Atan dengan kata-kata kesat.

Mahu ‘menyakinkan’ Eiza, Atan turut menunjukkan bukti bayaran yang telah dilakukan serta baki akaun yang masih mempunyai baki sebanyak RM37,445.70.

Apa yang lebih melucukan, baki akaun scammer yang meminjam beliau ribuan ringgit ini sekadar mempunyai baki RM27.75 sahaja menerusi gambar yang dihantar menerusi akaun ATM.

Atan sekali lagi meluahkan rasa risau beliau dan memilih untuk kerap menghubungi Eiza dalam bertanyakan soal wang tersebut sehingga membuatkan Eiza give up.

Insiden yang berlarutan beberapa hari ini berterusan apabila Eiza memaklumkan Telegram beliau telah digodam dan digunakan pihak lain. Lebih melucukan, Eiza memaklumkan akaun beliau telah digunakan oleh scammer.

Perbualan dua individu ini berakhir apabila Atan secara terus menerus bertanyakan soal wang beliau serta meminta wang yang dipinjamkan dipulangkan semula. Scammer tersebut buat kali terakhirnya mengaku tiada kemasukan wang pada akaun yang dihantar dan mengucapkan bye bye buat Atan.

Insiden yang berlaku jelas membuat para netizen puas dan gembira melihatkan scammer yang licik menipu wang mangsa akhirnya tertipu dan putus asa. Berikut merupakan respon netizen terhadap tindakan yang dilakukan Atan.

https://twitter.com/wafflessaltsydh/status/1575799810614956034

Untuk pengtahuan, resit palsu yang dibuat bukanlah menggunakan duit Atan yang sebenar sebaliknya sekadar menyunting gambar resit sahaja. Berdasarkan perkongsian perbualan, Atan mendapati scammer ini menulis seakan warga Indonesia selepas mendapati terdapat perkataan Indonesia yang digunakan.

Orang ramai diingatkan untuk tidak terpengaruh dengan mesej daripada scammer yang memaklumkan memerlukan wang dan berjanji untuk membayar dalam masa terdekat kerana dikhuatiri dijalankan oleh golongan tidak bertanggungjawab.

Semoga perkongsian lelaki ini bakal memberi pendedahan kepada orang ramai tentang bagaimana scammer berselindung di sebalik dalam talian ini menjalankan modus operandi.

Sumber