Keluh kesah seorang pegawai perubatan mengenai masalah kewangan telah mencetuskan perbincangan di media sosial.

Dikongsi pada asalnya oleh pengguna X @meinmokhtar, siaran tanpa nama itu telah mendapat perhatian, mengumpul lebih 363,000 tontonan dan 1,500 suka pada masa laporan ini ditulis.

Baca Juga:

Seorang Pegawai Perubatan, tanpa nama dan hanya dikenal pasti berdasarkan status Gred UD41 mereka dan gaji bulanan RM5,000 telah mengeluh mengenai perbelanjaannya bulanannya.

Bagi sesetengah orang, walaupun gajinya kelihatan munasabah, tetapi individu itu mengaku mengalami tekanan kewangan, sehingga terpaksa makan mi segera menjelang akhir bulan.

Memperincikan perbelanjaan bulanannya, individu itu mendedahkan perbelanjaan besar RM2,900 untuk sewa kondominium, RM500 untuk pinjaman kereta, RM100 untuk bil internet dan telefon, dan RM400 untuk petrol.

Dengan perbelanjaan sedemikian, individu itu menyatakan keliru kerana tidak dapat menyimpan serta mempersoalkan perancangannya kewangannya yang lemah.

Pelbagai reaksi rakyat Malaysia mengenai isu di atas, kebanyakan memfokuskan pada perbelanjaan yang dianggap berlebihan.

Ramai mengulas bahawa bayaran sewa yang tinggi telah menyebabkan beliau kerugian separuh daripada pendapatan beliau.

Sebahagian pula mengkritik beliau kerana memilih untuk hidup mewah dengan tinggal di kondominium dan bukannya rumah biasa yang mempunya sewa yang lebih murah.