Semalam muncul berita pemilik butik fesyen dibenar merentas negeri hanya untuk memberikan kejutan kepada ibu bapanya di kampung. Hal tersebut membuat netizen pertikaikan pelaksanaan perintah larangan merentas negeri dimana hanya membenarkan dengan syarat tertentu sahaja.

Terbaharu, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengehadkan pergerakan rentas negeri yang diluluskan dengan hanya dibenarkan pada Isnin hingga Khamis sahaja disebabkan peningkatan kes COVID-19.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Menurut Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, pergerakan rentas negeri hanya dibenarkan bagi tujuan pekerjaan, kecemasan dan kematian (hanya membabitkan ahli keluarga terdekat iaitu ibu bapa, anak dan adik beradik sahaja), perubatan, pendidikan serta pasangan jarak jauh.

Manakala pergerakan rentas negeri bagi tujuan sosial seperti menghadiri kenduri perkahwinan dan sebarang jenis majlis adalah dilarang. Tambahnya, jika permohonan pergerakan diluluskan, anda hanya dibenarkan melakukan pergerakan pada hari Isnin hingga Khamis sahaja dan tidak dibenarkan pada hujung minggu.

Hal ini ni termasuk bagi urusan-urusan membabitkan kecemasan, kematian dan pasangan jarak jauh. Apakah pendapat anda akan isu ini?

Sementara itu, kami kongsikan beberapa artikel berkaitan dengan aktiviti rentas negeri yang menjadi bualan netizen pada pautan di bawah ini.

Hadiahkan Kereta Untuk Ibu Bapa, Netizen Pertikai Pemilik Butik Fesyen Ini Peroleh Kebenaran Merentas Negeri

Gagal Kemukakan Dokumen, Dua Lelaki Dikenakan Kompaun Selepas Cuba Merentas Negeri

Tiada Pembukaan Cawangan Baru, Netizen Bengang Chatime Cuba ‘Backup’ Alasan Neelofa Ke Langkawi

Sumber