Boikot yang terus dialami terhadap rangkaian makanan dan minuman popular Starbucks telah memaksa RHB Bank mengeluarkan nota penyelidikan yang menasihat agar para pelabar menjual saham mereka dalam pemilik francais Berjaya Food, dengan bank itu menunjukkan penurunan harga saham sebanyak 24%.

Menurut laporan FMT yang melihat nota tersebut, tinjauan pihak bank mendapati bahawa boikot yang dialami oleh Starbucks dijangka akan berterusan jika tiada penyelesaian jangka pendek kepada konflik yang terjadi diantara Israel-Hamas.

Baca Juga:

Selain itu, nota itu juga menyebut bahawa proses pemulihan selepas boikot juga mungkin tidak mudah dan Berjaya Food memerlukan usaha yang besar untuk mendapatkan semula keuntungan yang hilang, ditambah pula dengan persaingan yang sengit.

RHB juga telah melakukan tinjauan ke beberapa cawangan rangkaian makanan dan minuman tersebut di mana mereka melihat trend kerugian ini telah mencatatkan kejatuhan sehingga 30% hingga 40% pengunjung.

RHB juga berkata situasi ini akan menyebabkan rancangan pembukaan rangkaian baharu restoran terbabit mungkin akan terencat. Difahamkan bahawa 40 hingga 50 pembukaan kedai baharu dijadualkan akan dibuka pada tahun kewangan akan datang.

Sumber