Sebuah syarikat pemborong barang kemas di Lubnan telah memfailkan saman terhadap Datin Seri Rosmah Mansor, menuntut AS$14.57 juta (RM67,461,027.37) atas dakwaan melanggar kontrak berhubung kehilangan 43 barang kemas milik mereka.

Difahamkan bahawa syarikat tersebut telah menyerahkan barang kemas itu kepadanya 5 tahun lalu, pada 2018, dan tidak pernah menerimanya kembali.

Artikel Berkaitan:

Menurut laporan Kosmo, Global Royalty Trading SAL yang berpangkalan di Beirut memfailkan saman itu melalui Tetuan David Gurupatham & Koay di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 29 Mac, menamakan Rosmah sebagai defendan tunggal.

Berdasarkan pernyataan tuntutan, Global Royalty berkongsi bahawa Rosmah telah berbohong dalam afidavit dan pembelaannya dengan menyatakan bahawa 44 unit barang kemas, termasuk rantai, anting-anting, cincin, gelang dan tiara, diserahkan oleh ejen syarikat kepada defendan telah dirampas oleh pihak berkuasa Malaysia atas kesalahan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Pengganas dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Jelas syarikat itu lagi, hanya 1 daripada 44 barang kemas itu berada dalam tahanan dan kawalan polis, dan baki 43 barang kemas milik mereka tidak berada di tangan pihak berkuasa.

“Justeru, defendan telah gagal dan cuai untuk memulangkan baki 43 barang kemas kepada plaintif berjumlah AS$14.57 juta (RM67,461,027.37) milik plaintif yang telah diserahkan kepada defendan pada 10 Februari 2018, ” Royalti Global menambah dalam pernyataan tuntutan mereka.