Media Chinese International Ltd, kumpulan media Cina terkemuka di Malaysia, sedang mempertimbangkan pelaksanaan kecerdasan buatan (AI) untuk mengurangkan kos dengan mengurangkan tenaga kerjanya kepada kira-kira 1,000 orang dalam tempoh sehingga lima tahun.

Langkah ini diambil selepas penggabungan Sinchew dan Nanyang, menurut laporan New Straits Times.

Baca Juga:

Syarikat media ini merancang untuk mengurangkan tenaga kerjanya sebanyak 44% kepada kira-kira 1,000 orang daripada 1,800 orang.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan, Francis Tiong, berkata bahawa melalui penstrukturan dalaman dan penyusunan semula, penggabungan atau penyatuan kumpulan Sinchew dan Nanyang, penutupan kilang Johor dan Pulau Pinang, serta aplikasi AI di semua unit operasi, mereka dapat mengurangkan bilangan pekerja kepada 1,000 orang dalam tempoh 2 hingga 5 tahun.

Dalam satu temubual dengan Business Times, Francis menyatakan bahawa rancangan ini tidak akan dilaksanakan dengan segera kerana ia masih dalam peringkat awal.

Syarikat media berbahasa Cina ini menerbitkan akhbar China Press, Sin Chew Daily, dan Nanyang Siang Pau.

Media Chinese International Ltd mengalami kerugian bersih sebanyak RM61 juta dalam tahun kewangan 2024 (FY24) berbanding kerugian bersih sebanyak RM1.16 juta pada tahun sebelumnya, disebabkan oleh peningkatan perbelanjaan operasi.