Gempa bumi berukuran 7.4 magnitud yang melanda Taipei, Taiwan pada Rabu telah mengakibatkan runtuhan terjadi ke atas beberapa bangunan, lapor BBC.

Gegaran kuat ini juga memicu peringatan tsunami bagi pulau-pulau di selatan Jepun dan Filipina.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Baca Juga:

Meskipun gempa tersebut adalah yang terkuat dalam tempoh sekurang-kurangnya 25 tahun, tidak ada laporan mengenai kematian atau kecederaan pada ketika laporan ini ditulis.

Pengarah Pusat Seismologi Taipei, Wu Chien Fu, mengesahkan bahawa gempa bumi yang berlaku di Taiwan adalah yang paling kuat dirasai di seluruh negara dan pulau-pulau sekitarnya sejak gempa bumi pada September 1999 yang meragut nyawa 2,400 orang.

Gempa ini, dengan pusat 18 kilometer di selatan Bandar Hualien, Taiwan, dan kedalaman 34.8 km, mencatatkan magnitud 7.4 menurut Pusat Seismologi Taipei dan 7.5 menurut Agensi Meteorologi Jepun.

Beberapa bangunan runtuh dan gegaran yang dirasai kuat di seluruh Taiwan mencetuskan kejutan dan ketakutan di kalangan penduduk.

Ancaman tsunami turut hadir bagi pulau-pulau terpencil Jepun, termasuk pulau Miyakojima, dengan ombak setinggi tiga meter dijangka.

Walaupun tidak ada laporan kematian atau kecederaan setakat ini, lebih daripada 87,000 penduduk di Taiwan masih terputus bekalan elektrik menurut pengendali elektrik Taipower.

Taipei dan pihak berkuasa tempatan sedang giat menjalankan siasatan bagi menilai kerosakan dan kesan gempa bumi ini.

Sementara itu, penduduk di kawasan yang terjejas diminta untuk berhati-hati dan berjaga-jaga terhadap kemungkinan gempa susulan atau ancangan tsunami.

Pihak berkuasa juga diingatkan untuk menyediakan bantuan serta sokongan kepada mangsa-mangsa yang mungkin memerlukan bantuan.