Bernard Arnault terus memegang rekod orang terkaya di dunia. Beliau yang memegang jawatan sebagai Ketua Eksekutif adalah orang yang bertanggungjawab menjaga 75 jenama terkenal seperti Louis Vuitton, Christian Dior dan Tiffany.

LVMH bermula pada tahun 1985 apabila Arnault menandatangani perjanjian pertamanya dengan syarikat itu dengan membawa masuk jenama Christian Dior, sebuah firma yang sedang bergelut dengan kebankrapan.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Baca Juga:

Syarikat itu kini menyaksikan keuntungan besar yang dicatatkan walaupun keadaan pasaran yang mencabar. Louis Vuitton, misalnya, telah menggandakan jualannya dalam tempoh empat tahun.

Jadual yang dikeluarkan oleh Visual Capitalist menunjukkan 10 orang terkaya di dunia dengan data pada 27 Februari 2023.

Elon Musk, orang kedua terkaya di dunia mempunyai nilai bersih $191 bilion. Pada bulan Oktober, Musk mengambil alih Twitter dalam perjanjian $44 bilion dolar. Ia telah mendapat kritikan daripada pelabur.

Walaupun saham Tesla telah pulih-selepas jatuh kira-kira 70% pada 2022-kekayaan Musk masih berada kira-kira 13% lebih rendah daripada pada bulan Mac tahun lepas.

Ketiga dalam senarai ialah Jeff Bezos, diikuti oleh Larry Ellison. Larry adalah pengasas Oracle, memiliki 98% pulau Hawaii Lanai yang dibelinya pada 2012 dengan harga $300 juta.

Kelima dalam senarai itu ialah Warren Buffett. Dalam surat tahunannya kepada pemegang saham, beliau membincangkan bagaimana Berkshire Hathaway melaporkan rekod keuntungan operasi walaupun menghadapi masalah ekonomi. Syarikat itu mengatasi prestasi Indeks S&P 500 sebanyak kira-kira 22% pada 2022.

Sejak Mac 2022, hanya empat daripada 10 teratas terkaya di dunia telah menyaksikan kekayaan mereka meningkat.

Jeff Bezos telah melihat kekayaannya merosot 32%, atau $54 bilion. Amazon dilaporkan mencatat kerugian bersih $2.7 bilion untuk tahun penuh 2022, tahun terburuk bagi Jeff, kata pemerhati.

Secara keseluruhannya, memandangkan sektor teknologi mencatatkan pulangan yang kurang memberangsangkan sepanjang tahun, 10 jutawan teknologi teratas kehilangan hampir $500 bilion kekayaan gabungan.