Wartawan Israel untuk Channel 13, Gil Tamari, mendakwa berjaya menyusup masuk ke Mekah, kota suci di Arab Saudi yang hanya dibenarkan untuk dikunjungi oleh umat Islam.

Tamari juga menyiarkan beberapa rakaman video dirinya di satu sudut kota Mekah. Tindakannya itu mendapat banyak kritikan daripada warga Saudi dan penganut Islam sehingga ada yang menuntut agar Tamari dikenakan hukuman.

Salah satu rakaman video yang dikeluarkan oleh Channel 13 menunjukkan Tamari memandu kereta dan berjalan di sekitar kota suci itu.

Tamari turut kelihatan berada di pintu gerbang yang menjadi pintu masuk kota suci menuju pintu gerbang Masjidil Haram, lapor Middle East Eye.

Tamari juga mengambil swafoto di Gunung Arafah, tempat Nabi Muhammad menyampaikan khutbah terakhirnya dan salah satu tapak untuk umat Islam menunaikan haji.

Pihak berkuasa melarang sama sekali orang bukan Islam memasuki Mekah dan Madinah. Orang bukan Islam yang memasuki tanah suci ini boleh berdepan hukuman, termasuk denda atau dihantar pulang.

Tamari adalah salah seorang daripada tiga wartawan Israel yang telah dibenarkan masuk ke Arab Saudi. Agenda mereka ke negara ini adalah untuk membuat liputan persidangan yang dihadiri Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden, minggu lalu.

Kunjungan itu kemudiannya mendapat kritikan daripada netizen. Hashtag “Yahudi di Haram” (Yahudi di Masjidil Haram) juga bergema di media sosial.

“Orang mulia Mekah dan ulama besar seperti [ulama Islam yang ditahan] Musa al-Sharif berada di penjara Saudi, tetapi seorang Yahudi Zionis berkeliaran di Mekah,” tulis seorang pengguna Twitter.

Kritikan juga muncul dari seorang blogger Saudi yang menyokong normalisasi dengan Tel Aviv, Mohammed Saud.

“Rakan-rakan yang dihormati di Israel, salah seorang wartawan anda memasuki kota suci umat Islam Mekah dan merakam tanpa rasa malu,” kata Saud dalam videonya.

Dia kemudian berkata, “Ia seperti saya memasuki rumah ibadat dan membaca Taurat. Anda memalukan Channel 13, anda harus malu kerana tidak menghormati Islam.”

Beberapa orang Israel juga mengkritik Tamari. Mereka menyifatkan perbuatan itu sebagai menjijikkan. Selain itu, mereka menuntut Israel menyerahkan Tamari kepada pihak berkuasa Saudi.

“Ini benar-benar menjijikkan. Jika anda telah membaca reaksi daripada orang Israel mengenainya, anda akan melihat kebanyakan rakyat Israel bersetuju dengan anda dan mahu melihat wartawan dan saluran TV itu dihukum berat,” tulis seorang warga Israel di Twitter.

Seorang lagi pengguna Twitter berkata rakyat Israel menghormati semua agama dan mencemuh sesiapa sahaja yang akan bertindak seperti ini.

“Saya harap dia dikenakan hukuman berat,” katanya.

Sebagai tindak balas kepada kritikan orang ramai, Channel 13 memohon maaf kepada mereka yang tersinggung.

“Kunjungan editor berita dunia kami Gil Tamari ke Mekah adalah pencapaian kewartawanan yang penting, bukan bertujuan untuk menyinggung perasaan umat Islam,” kata mereka dalam satu kenyataan.

“Kami memohon maaf jika ada yang tersinggung. Untuk menjelaskan: rasa ingin tahu kewartawanan adalah jiwa profesion kewartawanan,” lanjut kenyataan itu.

Kenyataan itu juga menekankan prinsip kewartawanan untuk mencapai mana-mana lokasi dan mendokumentasikan secara dekat.

Tamari turut memohon maaf di media sosial. Beliau menyatakan tujuan video tersebut adalah untuk menunjukkan betapa pentingnya Mekah dan keindahannya.

Lawatan itu menyusuli lawatan pertama Biden ke Timur Tengah untuk memasukkan Israel dan Arab Saudi.

Biden berkata beliau sedang mendalami dan mengembangkan normalisasi Israel dengan negara-negara Arab.

Saudi tidak mengiktiraf Israel secara rasmi, hubungan antara kedua-dua negara telah memburuk sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan diplomasi sering dilakukan secara rahsia.

Dalam diam Israel sebenarnya ada hati pada Malaysia, pasang niat mahu jalin hubungan. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Dalam Diam Israel Sebenarnya Ada Hati Pada Malaysia, Pasang Niat Mahu Jalin Hubungan

Ini Sebab Kenapa Negara-Negara Islam Mengiktiraf Kedaulatan Israel

Erdogan Telefon Presiden Israel, Bincang Mahu Kukuh Hubungan Turki Dan Tel Aviv