Mahkamah Rayuan di Hague, Belanda, memutuskan pada Selasa (27 Jun) keputusan yang memihak kepada Malaysia dalam tuntutan pampasan oleh lapan individu yang mengaku sebagai waris kesultanan Sulu.

Keputusan mahkamah itu berjaya menggagalkan percubaan pihak yang menuntut untuk mendapatkan pampasan berjumlah AS$14.94 bilion (RM68.8 bilion) terhadap Malaysia sejak 2019.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Mereka telah gagal dalam bidaan mereka di Sepanyol dan Perancis awal tahun ini.

“Kami menang dan menamatkan episod yang tidak menyenangkan untuk negara, yang mencabar kedaulatan Malaysia. Syukurlah, mereka (yang menuntut) gagal,” kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam respons segera kepada media sebelum pulang ke tanah air selepas lawatan rasmi dua hari ke Laos.

Dalam satu kenyataan akhbar yang menyusuli sejurus selepas itu, Anwar berkata keputusan terbaharu yang memihak kepada Malaysia menunjukkan bahawa mahkamah enggan mengiktiraf “anugerah akhir” sebagai “timbang tara palsu dan kesat” yang dibawa oleh waris Kesultanan Sulu.

“Keputusan ini telah menghalang sebarang percubaan pihak yang menuntut untuk menguatkuasakan tuntutan tidak sah mereka terhadap Kerajaan Malaysia di Belanda.

“Kerajaan Malaysia yakin bahawa kita kini semakin hampir untuk membatalkan sepenuhnya Anugerah Akhir palsu dan kesat berjumlah kira-kira AS$15 bilion yang dikeluarkan oleh Dr Gonzalo Stampa, sekali gus menyerahkan tuntutan cacat pihak menuntut kepada sejarah,” katanya.