Sejak mulai wabak COVID-19 menyerang China, para saintis seluruh dunia seolah memberi harapan wabak ini mungkin dapat dihapus dengan adanya vaksin. Kajian demi kajian telah dibuat dimana penawaran vaksin yang berkesan berkemungkinan dapat ditemui dalam tempoh satu atau dua tahun lagi.

Walau bagaimanapun, seorang saintis terkemuka dari Amerika Syarikat yang bertanggungjawab dalam penyelidiikan berkaitan kanser dan AIDS berpendapat vaksin COVID-19 mungkin tidak akan ditemui selepas melihatkan jumlah mangsa wabak ini yang sudah mencapai 5 juta orang.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →
jpg
Sumber: ET health world

Menurut William Haseltine, beliau tidak mahu meletak sebarang harapan vaksin COVID-19 dapat ditemui. Sebaliknya, beliau menyarankan negara-negara yang sudah melonggarkan perintah kawalan atau lockdown untuk sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga dalam mengelakkan daripada wabak ini terus merebak.

Selain itu, dilaporkan beberapa universiti terkemuka dunia seperti Oxford University antara yang aktif dalam membuat kajian terhadap vaksin dilaporkan sudah berjaya menghasilkan vaksin COVID-19 namun masih lagi dalam peringkat awal.

Pasteur Institute Of Lille At Forefront Of Coronavirus Research
Sumber: time magazine

Difahamkan vaksin yang dihasilkan masih belum mampu memulihkan kesemua mangsa COVID-19 melihatkan jumlah mutasi yang berbeza pada wabak ini.

Orang ramai juga turut disarankan untuk sentiasa memakai topeng muka, mencuci tangan serta mengamalkan penjarakan sosial dalam usaha memutuskan rantain COVID-19.

Dilaporkan China kembali diserang dengan wabak COVID-19 selepas sebulan tamatkan lockdown.

Lebih Sebulan Tamatkan ‘Lockdown’, China Kembali Diserang Dengan Wabak COVID-19

WHO Akui Mustahil Untuk Ramal Bila COVID-19 Dapat Dikawal

Sumber