Seorang wanita di England bertindak menyaman seorang doktor yang membantu ibunya melahirkan dia kedunia.

Evie Toombes, yang merupakan seorang atlet berkuda, menyeret Dr Philip Mitchell ke mahkamah atas tuntutan yang dia telah membantu ibunya, Caroline, melahirkannya ke dunia. Tindakan mahkamah ini hadir selepas Toombes dilahirkan dengan spina bifida, kecacatan tulang belakang, yang menyebabkan dia terpaksa hidup dengan alat bantuan.

Wanita berusia 20 tahun itu berpendapat Dr. Philip Mitchell telah gagal menasihati ibunya untuk mengambil suplemen semasa hamil bagi meminimumkan risiko kecacatan kelahiran semasa dalam kandungan.

Dalam laporan yang dikeluarkan oleh New York Post, beliau berkata sekiranya doktor menasihati ibunya, mungkin ibunya akan menangguhkan kehamilan dan dia tidak lahir ke dunia.

Apa yang menariknya, Hakim Rosalind Coe QC telah memenuhi tuntutan Toombes dalam keputusan Mahkamah Tinggi London. Hakim bersetuju dengan kenyataan Toombes, di mana beliau menyatakan bahawa jika doktor telah memberikan nasihat yang betul, kemungkinan ibu Toombes akan menangguhkan kehamilan.

“Dengan cara itu, kehamilan boleh dilakukan di kemudian hari supaya dapat melahirkan anak yang normal dan sihat,” kata Hakim ketika membacakan keputusan itu.

Bagi tuntutan mahkamah, Toombes berhak menerima pampasan wang yang dianggarkan mencecah jutaan dolar. Walaupun nominalnya belum diketahui, jumlahnya agak besar kerana ia akan menampung keseluruhan kos sara hidup Toombes termasuk kos penjagaan.

Berang elaun mingguan dipotong, lelaki ini pilih untuk saman ibu bapanya. Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Berang Elaun Mingguan Dipotong, Lelaki Ini Pilih Untuk Saman Ibu Bapanya

Didakwa ‘Ditaja’ Azmin Ali, Diva AA Bakal Saman Selebriti Wanita Berjumlah RM5 Juta

Dituduh Amalkan Ilmu Hitam, Wanita Ini Saman RM1 Juta Terhadap Empat Pengamal Perubatan

Sumber