Pulau Kapas, satu nama yang tidak asing lagi di kalangan penggemar pantai dan pulau peranginan. Syurga tropika yang terletak di Marang, Terengganu ini mempunyai keistimewaan tersendiri yang sememangnya unik dan mempesonakan. Ramai mengakui bahawa pulau ini adalah antara yang terbaik untuk dilawati ketika hujung minggu.

Bagi sesiapa yang masih belum menjejakkan kaki di Pulau Kapas, pasti akan tertanya-tanya, “Apa yang istimewa sangat dengan pulau kecil ini?”

Pulau kapas 1

Bagi menjawab persoalan ini, lihat lima sebab di bawah:

1.Hanya 10 minit dari tanah besar

Pulau kapas 2 baru

Mungkin ada di antara anda yang selalu mengalami mabuk laut apabila perlu menaiki bot selama berjam-jam untuk ke sesuatu lokasi. Tetapi untuk ke Pulau Kapas, perjalanan bot hanya mengambil masa 10 minit dari tanah besar ke pulau.

Jadi, perasaan mabuk laut tidak mungkin terjadi dek kerana perjalanan yang terlalu singkat. Tak perlu risau lagi.

2.Air laut biru kehijauan jernih bak kristal

Pulau kapas 3

Walaupun Pulau Kapas terletak begitu dekat dengan tanah besar, anda pasti rasa tidak percaya sebaik sahaja menjejakkan di sini. Rasa seperti berada di kepulauan yang sangat jauh di tengah laut apabila melihat keadaan air laut tenang, membiru, bersih, dan jernih bak kristal. Memang cantik!

Malah, kecantikan air laut di sini setaraf dengan pulau-pulau popular lain di serata dunia. Buat apa pergi jauh-jauh kalau anda boleh dapat pengalaman yang sama di Pulau Kapas?

Pulau kapas 4

3.Lebih murah berbanding pulau lain

Pulau kapas 5 Baru

Yup!

Pulau Kapas memang sesuai untuk percutian bajet bersama kawan-kawan atau ahli keluarga. Tiada satu pun resort atau hotel bertaraf 5 bintang. Semuanya lebih kepada chalet bajet.

Kalau nak lagi jimat, boleh juga stay di salah satu campsite di sini. Satu malam baru RM20! Campsite di sini juga lengkap dengan segala kemudahan seperti dapur, bilik air, bilik mandi, surau, dan macam-macam lagi. Oh, khemah juga disediakan.

Pulau kapas 6 Baru

Pulau kapas 7 Baru

4.Penuh dengan batu karang dan hidupan laut berwarna-warni

Pulau kapas 8

Snorkeling di Pulau Kapas adalah satu aktiviti yang tak boleh dilepaskan. Tak perlu naik bot untuk pergi jauh-jauh, snorkeling di kawasan pesisir pantai sudah memadai dan pastinya akan membuat anda terpukau.

Pemandangan bawah laut di sini dipenuhi dengan corals berwarna-warni dan ikan-ikan berenang keriangan. Senang cerita, bila dah start memang susah nak stop sebab lawa sangat!
Pulau kapas 9

Pulau kapas 10

5.Ada juga hiking, jungle trekking, dan cliff jumping!

Pulau kapas 11

Kalau snorkeling masih tak cukup, apa kata luangkan sedikit masa untuk menapak ke Bukit Singa dan Batu Berakit untuk aktiviti yang lebih adventurous.

Walaupun sedikit jauh, perjalanan sekitar 40 minit ke Bukit Singa, dan satu jam ke Batu Berakit sememangnya berbaloi kerana anda akan disajikan dengan pemandangan menakjubkan sebaik tiba di sana.

Di Batu Berakit juga, anda boleh lakukan aktiviti cliff jumping! Ehem, bagi yang berani sahaja ya.

Pulau kapas 12

Pulau kapas 13