Pihak berkuasa Arab Saudi telah menahan lebih 17,000 orang kerana cuba menunaikan ibadah haji tanpa izin rasmi.

Agensi Akhbar Saudi melaporkan bahawa Pengarah Keselamatan Awam dan Ketua Jawatankuasa Keselamatan Haji, Leftenan Jeneral Mohammed Al-Bassami, berkata seramai 17,615 orang telah ditangkap, termasuk 9,509 yang melanggar peraturan mengenai kediaman, kerja dan keselamatan sempadan, dan penganjur haji palsu.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Baca Juga:

“Semuanya sudah diserahkan kepada pihak berkuasa,” kata Al-Bassami seperti dilansir Saudi Press Agency dan dikutip Arab News.

Tambahnya lagi, terdapat 202,695 orang yang tidak mempunyai permit haji telah dihantar pulang dan 128,999 kenderaan yang tidak mempunyai permit untuk memasuki Makkah dan tapak suci itu juga diminta pulang.

Al-Bassami berkata, 33 orang yang membawa jemaah haji yang tidak mempunyai permit haji telah ditangkap dan dirujuk kepada jawatankuasa pentadbiran di bawah Direktorat Am Pasport di pintu masuk ke Mekah.

Tahun ini, lebih 2.5 juta umat Islam datang ke Mekah, Arab Saudi untuk menunaikan ibadah haji, selaras dengan penghapusan sekatan berkaitan wabak yang berkuat kuasa sejak 2020.