Bagaikan sudah jatuh ditimpa tangga. Itu apa yang berlaku kepada Arsenal apabila mereka tersingkir dari dua kejohanan sekaligus seleas tewas kepada Bayern Munich.

Kelab dari utara London itu berdepan Bayern dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah (UCL) di peringkat suku akhir dan mereka dalam misi untuk menewaskan wakil Jerman itu.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Akan tetapi, skuad kendalian Mikel Arteta meneruskan rutin mereka iaitu gagal di peringkat Eropah apabila tewas dengan keputusan 1-0 hasil jaringan tunggal Joshua Kimmich.

Kekalahan ini bukan sahaja mengeluarkan mereka dari saingan UCL, tetapi Arsenal juga gagal untuk menempah tiket ke saingan Piala Dunia Kelab FIFA yang akan berlangsung pada tahun hadapan.

Kelab Austria, RB Salrzburg berjaya memperoleh kuota terakhir dari Eropah dimana mereka menjadi kelab ke-12 yang layak ke kejohanan tersebut.

Pasukan boleh layak ke Piala Dunia Kelab sama ada dengan memenangi Liga Juara-Juara sejak tahun 2021 atau melalui sistem ranking prestasi dalam saingan Liga Juara-Juara mereka selama empat musim.

Salzburg mendapat keuntungan daripada peraturan bahawa hanya dua pasukan bagi setiap negara boleh layak melainkan sesebuah negara itu mempunyai tiga pemenang Liga Juara-Juara yang berbeza dalam tempoh empat tahun lepas.

Ini bermakna Arsenal perlu memenangi pertandingan tahun ini untuk menyertai pemenang 2021 Chelsea dan pemenang tahun lalu City dan dua lagi kelab Inggeris yang layak. Antara pasukan besar lain yang tidak layak ialah Liverpool, Barcelona dan Milan.

Keputusan yang konsisten tetapi tidak menakjubkan sudah memadai untuk Salzburg. Mereka layak ke peringkat kumpulan dalam setiap empat musim terakhir tetapi hanya sekali mara ke pusingan 16, kalah agregat 8-2 kepada Bayern Munich pada 2022. Secara keseluruhan, Salzburg bermain 26 perlawanan Liga Juara-Juara sepanjang empat musim terakhir, hanya memenangi enam daripadanya.

Sistem ranking UEFA untuk pertandingan Eropah — berbeza daripada sistem FIFA yang digunakan untuk Piala Dunia Kelab. Mereka menyenaraikan Salzburg sebagai pasukan ke-40 terkuat di Eropah, antara pasukan Croatia Dinamo Zagreb dan kelab Belanda AZ Alkmaar.