Syarikat penerbangan premium Malaysia, Batik Air baharu sahaja melancarkan laluan baharu secara terus dari Kuala Lumpur (KUL) ke Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen (SAW) di Istanbul, Turkiye pada 9 Februari 2024 lalu.

Penerbangan OD723 yang dihiasi dengan corak khas Batik Air, berlepas dari Terminal 1 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada jam 3:50 petang.

Baca Juga:

Bagi memperingati majlis istimewa tersebut, penumpang yang menaiki penerbangan sulung itu telah diberikan token penghargaan untuk perjalanan yang akan datang.

Perkhidmatan terus ini akan beroperasi empat kali seminggu, berlepas setiap Isnin, Rabu, Jumaat, dan Ahad pada 3.50 petang, dan tiba di SAW pada 10:45 malam (waktu tempatan).

Penerbangan pergi balik beroperasi pada hari Isnin, Selasa, Khamis dan Sabtu berlepas pada 12:05 pagi (waktu tempatan) dan tiba di Kuala Lumpur pada 3.55 petang.

Pesawat A330-300 ke Istanbul

Laluan ke Istanbul adalah penerbangan terpanjang yang dikendalikan oleh Batik Air ke persimpangan Asia dan Eropah oleh pesawat A330-300.

Masa penerbangan ialah 11 jam 55 minit ke Istanbul dan mengambil masa selama 10 jam 50 minit untuk perjalanan pulang ke Kuala Lumpur.

Penumpang yang menaiki pesawat tersebut boleh menikmati hidangan percuma yang lazat yang disediakan oleh Batik Air’s Inflight Kitchen, bersama-sama dengan minuman semasa penerbangan.

Bagi mereka yang inginkan makanan dan minuman tambahan, mereka boleh dibeli di atas kapal semasa penerbangan.

Lebih-lebih lagi, Batik Air menawarkan elaun bagasi yang banyak termasuk sekurang-kurangnya 20 kg untuk Kelas Ekonomi dan minimum 30 kg untuk Kelas Perniagaan.