Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Shou Zi Chew berdepan dengan wakil rakyat Amerika Syarikat di Washington DC. Apa yang menariknya, dalam usaha untuk menyelamatkan syarikatnya, Chew berusaha meyakinkan kerajaan AS bahawa dia bukan warganegara China.

Chew membuka keterangannya di hadapan kongres AS dengan bercerita mengenai latar belakang hidupnya. Dia menjelaskan bahawa dia pernah tinggal di Singapura, United Kingdom, dan Amerika Syarikat. Seperti ibu bapanya, sambung Chew, dia dilahirkan di Singapura. Sementara itu, isterinya dilahirkan di Virginia, Amerika Syarikat.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Perincian latar belakang tentang tempat kelahirannya dan negara tempat tinggalnya seolah-olah mengesahkan kepada ahli kongres bahawa dia bukan warga China. Namun begitu, ahli kongres mendesak Chew untuk mendedahkan pautan TikTok ke China melalui syarikat induknya, ByteDance. Sebelum diambil alih oleh ByteDance, TikTok ialah sebuah syarikat yang berpangkalan di AS bernama Musica.ly.

CNBC International melaporkan bahawa ahli Kongres bertanya kepada Chew mengenai keupayaan ByteDance untuk mengakses data TikTok di Amerika Syarikat, kegagalan syarikat tersebut untuk mengalih keluar siaran berbahaya, dan kaitan syarikat itu kepada Parti Komunis China.

Chew telah menafikan laporan bahawa TikTok membenarkan Parti Komunis China mengakses data pengguna. Selain itu, beliau mengesahkan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif ByteDance Liang Rubo bukan ahli Parti Komunis China.

Anggota kongres AS juga meluahkan rasa kecewa terhadap undang-undang China yang menyatakan bahawa pegawai kerajaan boleh mengakses data syarikat untuk tujuan keselamatan negara.

“Kami tidak percaya TikTok akan mematuhi sepenuhnya nilai Amerika, iaitu kebebasan, hak asasi manusia dan inovasi,” kata pengerusi bersama Cathy McMorris, pengerusi Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan Dewan Perwakilan AS.

Seorang lagi ahli Dewan Perwakilan AS, Darren Soto malah menyatakan secara terbuka bahawa TikTok harus menjadi milik Amerika. “TikTok mesti menjadi syarikat Amerika dengan nilai Amerika dan menamatkan hubungannya dengan Parti Komunis China,” katanya.

Kerajaan AS dan kongres dilaporkan mendesak pelupusan saham dalam TikTok untuk memindahkan pemilikan syarikat media sosial itu kepada pelabur di luar China. Jika pelupusan itu tidak menjadi kenyataan, aplikasi TikTok berada dalam bahaya disekat di Amerika Syarikat.