Harga vaksin Pfizer di Eropah akan menjadi semakin mahal. Kenaikan ini dikatakan mencapai 25 peratus lebih mahal. Ini berdasarkan rundingan baru dengan Kesatuan Eropah, menurut laporan dari Financial Times. Difahamkan bukan hanya Pfizer, Moderna juga akan menaikkan harga vaksinnya di Eropah sekitar 10 peratus. Pada masa ini, vaksin Pfizer adalah vaksin yang terlaris di dunia. Pada tahun 2021, syarikat itu menganggarkan akan memperoleh USD$ 33.5 bilion dengan hanya menjual vaksin. Namun bagi negara miskin, syarikat itu akan memberikan potongan harga.

Sebelum ini, harga vaksin Pfizer di Kesatuan Eropah adalah USD$ 18.40 setiap dos berdasarkan teknologi mRNA baru. Sekarang, mereka akan mengenakan USD$ 23.15 untuk 2.1 bilion dos yang akan dihantar hingga 2023, menurut Financial Times. Manakala Moderna sebelum ini menjual vaksin tersebut ke Kesatuan Eropah dengan harga USD$ 22.60 per dos tetapi sekarang adalah USD$ 25.50 per dos.

Bagi pemerhati, apabila syarikat seperti Pfizer dan Moderna menjual vaksin COVID-19 untuk mendapatkan keuntungan — bahkan vaksin Sinovac di China juga dijual untuk menjana wang — maka vaksin AstraZeneca Britain dilihat sebagai satu-satunya vaksin yang dibuat bukan untuk menjana keuntungan. Namun, AstraZeneca menerima banyak kecaman selepas beberapa laporan mengenai kes gumpalan darah yang dipercayai berlaku disebabkan vaksin tersebut.

Bagaimanapun, kajian baru-baru ini turut menyatakan bahawa kes gumpalan darah itu bukan hanya berlaku kepada AstraZeneca, tetapi kes yang sama juga dijumpai di dalam vaksin jenis Pfizer. Tambah kajian itu lagi bahawa risiko meninggal dunia akibat COVID-19 lebih tinggi daripada meninggal dunia akibat vaksin.

Untuk rekod, Pfizer adalah syarikat yang sudah lama bertapak dan mempunyai pelbagai bidang dalam sektor kesihatan. Berbanding Moderna yang baru ditubuhkan pada tahun 2010 dan vaksin COVID-19 adalah produk komersial pertama mereka.

“Vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 menyumbang pendapatan USD$ 7.8 bilion kami secara global pada suku kedua. Dan kami terus berkolaborasi dengan kerajaan di banyak negara di seluruh dunia. Tahun ini kami bersedia memberikan lebih dari 1 bilion dos pada tahun 2021 dan 1 bilion lagi pada tahun 2022. Dan 40 peratus daripada jumlah pengeluaran akan dihantar ke negara-negara membangun dan miskin,” kata CEO Pfizer, Albert Bourla.

Doktor ini cerita pengalaman jaga pesakit COVID-19 nazak, merayu minta dicucuk vaksin. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Doktor Ini Cerita Pengalaman Jaga Pesakit COVID-19 Nazak, Merayu Minta Dicucuk Vaksin

Kenali Sarah Gilbert, Pembuat Vaksin AstraZeneca Yang Menolak Untung Jutaan Dolar

Demi Dapatkan Vaksin, Wanita Indonesia Ini Dipenjara Selepas ‘Sanggup’ Guna IC Individu Lain