Sekiranya anda merupakan peminat Datuk Seri Siti Nurhaliza atau mengikuti perkembangan industri hiburan semasa, pastinya anda cukup kenal dengan suami Datuk Seri Siti Nurhaliza yang lebih mesra dikenali sebagai Datuk K.

Terbaharu, dilaporkan sikap Asyraf Khalid selaku anak kepada Datuk K dilihat mulai ‘berubah’ hasil didikan Mentor Usahawan semasa sambutan hari lahirnya baru-baru ini. Pasti ramai yang boleh teka siapakah mentor usahawan yang disebutkan bukan?

“Tiada seorang guru yang boleh ajar Asyraf” – Datuk K

Untuk pengetahuan, perubahan yang dapat dilihat Datuk K merujuk kepada perubahan positif Asyraf setelah berjaya mendapat bimbingan daripada Azizan Osman.

Dalam satu hantaran video dikongsikan Asyraf, Datuk K merakamkan penghargaan kepada Azizan Osman yang dapat mengubah dan membimbing anaknya bukan sahaja dalam bisnes malah kehidupan dalam tempoh 3 tahun saja.

“Membuat beliau bangga dengan saya merupakan big why selama ini. Alhamdulillah, semuanya berubah bila bertemu dengan Mentor saya yang betul-betul ubah bisnes Mutyara, malah hidup dan memberikan saya banyak perspektif lebih baik,” kata Asyraf.

Dulu budak nakal dan selalu kecewakan bapa

Tambah Asyraf, beliau dulu merupakan budak nakal dan selalu mengecewakan bapanya serta merasakan dirinya sangat tak berjaya.

Beliau faham perjalanannya masih jauh namun beliau sangat bersyukur dengan luahan bapanya buat pertama kali di hadapan mentor sendiri. Asyraf juga ingin mengucapkan terima kasih kepada bapanya yang sentiasa beri bimbingan dan sentiasa percaya pada dirinya meskipun banyak kali gagal dalam hidup.

“Saya ambil kegagalan itu sebagai pengajaran dan terima kasih kepada Mentor yang dapat mengeluarkan potensi yang ada dalam diri ini,” jelasnya lagi.

Dalam pada itu, Asyraf juga melihat Azizan sebagai mentor yang terbaik buat dirinya yang bukan hanya membimbing mengenai bisnes semata-mata malah secara holistik termasuk kepimpinan dan perhubungan sesama manusia dan bersama Maha Esa.

Malah nilai-nilai baik yang ada dalam lingkungan anak didik Azizan dan RichWorks membuatkan beliau menjadi lebih baik lagi.

Datuk K mengaku ‘cemburu’ dengan Azizan Osman

Jelas Datuk K, beliau cemburu dan kagum dengan kebolehan yang dimiliki Azizan Osman dalam melahirkan ramai usahawan jutawan. Bukan hanya jutawan, malah mereka juga dibimbing untuk mengingati Tuhan, beribadah dan bersedekah.

“Azizan memimpin tangan mereka semua, tunjuk mereka mana longkang, mana tempat nak kena langkah, mana tempat nak kena lompat, awak semua (rakan usahawan jutawan) sangat beruntung. Saya tak dapat ini semua ketika seusia anda dan masa memulakan perniagaan,” jelasnya.

Sementara itu, Datuk K turut mengingatkan bangsa usahawan yang berjaya tidak melupakan individu yang masih merangkak dan berusaha keras untuk mencapai kejayaan.

“Jangan lupa masyarakat lain, di luar sana ada juga orang yang tak berjaya seperti kita, jangan terlalu berbangga dan ego tetapi be humble, more humble and more humble’, ajar mereka untuk capai kejayaan,” katanya.

Raih pujian ramai, lihat bagaimana pesawat MAS mendarat sewaktu taufan Eunice yang melanda UK baru-baru ini.

‘Bravo Pilot!’ – Lihat Bagaimana Pesawat MAS Mendarat Sewaktu Taufan Eunice Melanda UK

McDonald’s Malaysia Bakal Ambil Tindakan Terhadap Pengurus Cawangan Diskriminasi OKU