Sejak tengah malam tadi, platform Facebook, Instagram dan WhatsApp yang dimiliki oleh syarikat Facebook dilaporkan mengalami masalah untuk diakses secara serentak.

Masalah yang disangka hanya berlaku dalam tempoh yang singkat ini dilihat telah berlarutan sehingga hampir 6 jam sekaligus menjadi gangguan terpanjang pernah berlaku dalam sejarah Facebook.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Impak daripada masalah yang berlaku, Mark Zuckerberg selaku CEO Facebook merangkap pemegang saham terbesar syarikat beliau dilaporkan terpaksa menanggung rugi sebanyak $7 bilion (RM29.22 bilion) selepas saham syarikat Facebook turun sekitar 5%.

Bukan itu sahaja, kedudukan beliau dalam senarai manusia terkaya dunia juga turun ke tempat keenam berikutan insiden yang berlaku pada platform yang digunakan ramai ini.

Untuk pengetahuan, ini merupakan kali ketiga pada tahun ini platform Facebook mengalami masalah gagal untuk diakses oleh pengguna seluruh dunia.

Sementara itu, kartunis yang pernah tular menghina Nabi Muhammad dilaporkan meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya.

Kartunis Hina Nabi Muhammad, Lars Vilks Maut Dalam Kemalangan Jalan Raya

Didakwa Bergaduh Dengan Kekasih, Gadis Nekad Lompat Keluar Dari Myvi

Sumber