Syarikat pengangkutan gergasi Grab dilaporkan telah mengambil alih Trans-Cab, pengendali teksi ketiga terbesar Singapura. Nilai perolehan dianggarkan berjumlah US$ 100 juta atau sekitar RM344.8 juta.

Menurut sumber Straits Times, pengambilalihan ini akan melibatkan pengurusan sekitar 2,200 unit teksi dan lebih 300 kenderaan sewa persendirian.

Baca Juga:

Straits Times turut menyatakan bahawa rundingan itu telah berjalan selama dua bulan dan dijadualkan selesai minggu ini. Difahamkan bahawa Grab dan Trans-Cab enggan mengulas mengenai perjanjian itu ketika dihubungi oleh Straits Times.

Menurut kenyataan terbaru yang disiarkan oleh Pihak Berkuasa Perakaunan dan Kawal Selia Korporat, Trans-Cab Holdings mempunyai jumlah ekuiti sebanyak US$ 62.7 juta pada akhir 2020.

Pada 2021, ia melaporkan kira-kira US$ 8.7 juta dalam keuntungan bersih dan AS$ 81.1 juta dalam hasil. Syarikat itu mempunyai wang tunai dan bersamaan dengan AS$ 7.6 juta pada akhir 2021.

Pemerhati berkata, perolehan Trans-Cab menandakan satu lagi tamparan kepada industri teksi, yang sebelum ini dilaporkan suram sejak industri penyewaan swasta dibenarkan memasuki sektor pengangkutan sejak 2013.