Memang dekat-dekat raya ini, media sosial biasanya akan dibanjiri dengan pelbagai video iklan hari raya yang best. Macam-macam versi iklan kita boleh lihat dan semuanya kreatif belaka.

Tapi kami di VOCKET tertarik dengan iklan yang satu ini, sebuah dokumentari pendek yang cukup memberi inspirasi. Iklan berjudul Hero Realiti terbitan Digi ini boleh buat anda rasa sebak, bangga dan dalam masa yang sama gembira.

giphy15

Iklan ini mengisahkan tentang Encik Md Zin yang menderita penyakit strok dan setelah itu segala pergerakannya menjadi terhad termasuklah tidak dapat menunaikan ibadat dengan sempurna seperti orang lain.

Encik Md Zin sentiasa menyimpan harapan dan selalu berdoa agar penyakit yang dihidapinya segera pulih agar dia dapat kembali menunaikan solat seperti biasa. Katanya, raya tahun ini tidak bermakna jika tidak dapat solat sunat hari raya. Sebak hati dibuatnya.

rayatakbermakna

Faktor tempat tinggal yang jauh daripada pusat terapi fisio yang sememangnya ada menyediakan program terapi khas untuk pesakit strok juga sedikit sebanyak menghalang Encik Md Zin untuk berulang-alik ke sana bagi mendapatkan rawatan secara berkala.

jauhwf

Ini menyebabkan proses pemulihan memakan masa yang lebih panjang kerana pesakit strok memerlukan terapi yang lebih kerap untuk melatih mereka kembali berjalan dan melakukan tugasan harian seperti biasa. Justeru, Encik Md Zin sangat berharap supaya terapi fisio ini boleh dibuat di rumah kerana ia lebih mudah.

bawakeluar

Melalui iklan ini, Digi  dengan inisiatif dan kerjasama pihak Fakulti Perubatan, UiTM, Kampus Sg. Buloh serta Motiofixo telah berjaya menunaikan impian Encik Md Zin untuk membawa keluar terapi fisio ini daripada hospital ke rumah Encik Md Zin sendiri.

Dengan teknologi VR, Encik Md Zin akhirnya dapat menjalani terapi fisio dengan lebih mudah. Nak tahu bagaimana teknologi ini membantu Encik Md Zin sehingga kembali pulih? Korang wajib tonton video kat bawah ini.