‘City of Love’ bersedia untuk melihat jenis disiplin yang berbeza semasa Sukan Olimpik 2024, dengan pengenalan katil “anti-maksiat” yang direka untuk menghalang atlet daripada terlibat dalam aktiviti asmara.

Menurut laporan New York Post, ia dikeluarkan oleh Airweave, katil bersaiz berkembar dibuat daripada bahan kitar semula, sejajar dengan mesej kuat acara itu yang mahu menjaga alam sekitar.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Pegawai Olimpik telah menyebut bahawa faktor alam sekitar sebagai sebab utama untuk penganjur memilih katil ini.

Georgina Grenon, pengarah kecemerlangan alam sekitar untuk jawatankuasa penganjur, menyatakan harapan bahawa usaha Paris 2024 akan menunjukkan inisiatif yang lebih mesra alam.

Katil di sukan olimpik 2024

Saiz katil “anti-maksiat” yang bertujuan untuk mengelak atlit daripada terlalu selesa, sekali gus mengurangkan kemungkinan aktiviti seksual di Perkampungan Olimpik.

Sebelum ini, terdapat beberapa cerita tentang aktiviti ranjang yang dilakukan atlet di Perkampungan Olimpik.

Sebagai contoh, pemain pingpong Matthew Syed mengimbas kembali Sukan Olimpik Barcelona 1992 sebagai masa berpesta, dengan menyatakan, “Saya lebih kerap berbaring dalam dua setengah minggu itu berbanding sepanjang hidup saya.”

Pada Sukan Olimpik London 2012, seorang atlet tanpa nama melaporkan bahawa mereka menjalinkan hubungan rakan sepasukan lelaki dan dua wanita.

Katil di sukan olimpik 2024

Begitu juga, seorang pemenang pingat emas dua kali AS mendedahkan bahawa beliau menyaksikan aktiviti seksual awam, sambil menyatakan, “Saya pernah melihat orang melakukan hubungan seks di tempat terbuka. Di atas rumput, di antara bangunan.”

Di sebalik pengenalan katil “anti-maksiat” ini, terdapat keraguan tentang keberkesanannya dalam mengekang nafsu atlit.

Untuk rekod, ini merupakan kali kedua katil anti-maksiat ini diperkenalkan.

Pada Olimpik Tokyo 2020 yang lalu, katil dengan fungsi yang sama turut diperkenalkan oleh pihak penganjur.