Mungkin kita jarang dengar istilah ‘sekolah tumpang’. Apa yang dimaksudkan dengan sekolah tumpang? Ia boleh diertikan sebagai sekolah menengah menumpang di sekolah rendah, sekolah rendah menumpang di bangunan sekolah menengah dan sekolah rendah menumpang di sekolah rendah.

Sekolah tumpang mungkin jarang berlaku di Semenanjung tetapi di sesetengah kawasan di Sabah, isu sekolah tumpang ini masih wujud. Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) optimis melihat pendekatan terbaik bagi menyelesaikan isu berkaitan sekolah tumpang di Sabah.

Bagi Menteri Kanan Pendidikan, Dr Radzi Jidin isu berkenaan adalah salah satu perkara diberikan perhatian oleh pihaknya sepanjang tempoh lawatan beliau ke Sabah yang sudah memasuki minggu ketiga.

kpm 2
dr radzi jidin ketika melawat salah satu sekolah di Sabah

Baginya, ia adalah sesuatu yang penting untuk pelajar dapat belajar dalam suasana lebih kondusif di sekolah. “Ketika di peringkat awal dilantik sebagai Menteri Kanan Pendidikan, antara perkara pertama yang saya dimaklumkan oleh beberapa pihak ialah berkaitan isu ‘sekolah tumpang’.

“Kita sedar keutamaan perlu diberikan kepada sekolah seumpama ini. Di Sabah berdasarkan rekod setakat ini terdapat 23 sekolah yang menumpang di sekolah lain.

“Bagaimanapun, kebanyakkan isu ini membabitkan sekolah menengah menumpang bangunan sekolah rendah. Seingat saya ada dalam belasan sekolah manakala sekolah rendah menumpang sekolah menengah hanya terdapat dua sekolah sahaja,” katanya ketika ditemu media selepas Perlawanan Persahabatan Warga Pendidik Bersama Masyarakat di Padang Majlis Daerah Kudat.

Keutamaan KPM adalah untuk sekolah yang memerlukan keutamaan mendesak seperti Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Langkon, Kota Marudu di mana KPM akan cuba proses pembinaan dipercepatkan supaya semua pelajar yang kini menumpang di Sekolah Kebangsaan (SK) Langkon dapat berpindah ke sekolah baharu.

kpm 1

“Perkara ini mengambil sedikit masa untuk menyiapkan sekolah terbabit manakala sekolah lain yang menghadapi masalah sama, kita akan lihat serta usahakan supaya peruntukan diselaraskan, berdasarkan prioriti memandangkan tahun 2020 sudah memasuki September,” katanya.

Pembinaan SMK Langkon sering disentuh dan diperkatakan tetapi disebabkan atas sebab tertentu, ia tertangguh. Tetapi Radzi akan cuba sedaya upaya untuk mempercepatkan penyiapan sekolah tersebut supaya pelajar dapat belajar di persekitaran yang lebih baik dan selesa. Sama-sama kita berharap agar usaha KPM di Sabah ini berjalan lancar.

Ini pula berita berkaitan KPM hadapi cabaran COVID-19 dengan penuh profesional. Baca lagi pada pautan di bawah.

Bagaimana Kementerian Pendidikan Malaysia Hadapi Cabaran COVID-19 Dengan Penuh Profesional