Sejak penggunaan RFID dilaksanakan pada pertengahan bulan ini, ramai orang mendakwa terpaksa menempuh kesesakan lalu lintas luar biasa ekoran sistem RFID gagal berfungsi dengan baik.

Perkara ini berlaku disebabkan sistem pengimbas RFID menghadapi kesukaran untuk mengimbas pelekat RFID sehingga menyebabkan orang ramai terpaksa cuba mengundur dan maju ke hadapan semula beberapa kali sehinggalah palang plaza tol terbuka.

Seorang pengguna TikTok @azrizakaria901 langsung tidak menyangka tindakannya cuba meletakkan pelekat RFID pada nombor plat bahagian hadapan telah membantunya melepasi lorong RFID dengan begitu mudah sekali.

https://www.tiktok.com/@azrizakaria901/video/7057413580680940827

Di dalam video yang dikongsi oleh @azrizakaria901, kita dapat lihat beliau berjaya melepasi kira-kira enam plaza tol tanpa sebarang masalah. Beliau langsung tidak perlu mengundur dan maju ke hadapan semula beberapa kali seperti kebanyakkan pengguna RFID yang lain.

Hantaran video TikTok itu telah mendapat perhatian ramai dan para netizen mengucapkan terima kasih kepada @azrizakaria901 kerana sudi berkongsikan pengalaman sendiri dalam mencuba keberkesanan meletakkan RFID di belakang nombor plat.

Sumber Gambar: TikTok @azrizakaria901
Sumber Gambar: TikTok @azrizakaria901
Sumber Gambar: TikTok @azrizakaria901

Menurut @azrizakaria901 lagi, posisi yang sesuai untuk meletakkan pelekat RFID adalah kawasan kereta paling hadapan sekali dan tiada sebarang objek yang boleh mengganggu frekuensi signal radio antara pelekat dengan pengimbas RFID.

Jika anda masih belum mempunyai RFID, bolehlah anda dapatkan satu di Shopee Touch ‘n Go dan cuba meletakkannya pada nombor plat kenderaan sama seperti yang dibuat dalam video yang dikongsikan oleh @azrizakaria901.

Beli Sekarang RFID Touch ‘n Go

Baca lagi artikel-artikel berkaitan RFID yang menjadi bualan ramai pada bulan ini melalui pautan di bawah.

‘Sebelum Ini Dah Sesak, Sekarang Lagilah’ – Netizen Kurang Senang Penggunaan RFID Di Plaza Tol

PLUS Tawarkan Penggantian Pelekat RFID Yang Rosak Secara Percuma

EFKON Asia Dakwa Sistem SmartTAG Lebih Bagus, 10,000 Kali Lebih Pantas Berbanding RFID