Mahkamah telah memerintahkan seorang lelaki bukan Islam membayar pampasan kepada suami kekasihnya, hasil daripada hubungan luar nikah yang membawa kepada keretakan rumah tangga, lapor Utusan Malaysia.

Lelaki berusia 26 tahun yang menetap di Baling, Kedah itu didapati bersalah menjalinkan hubungan sulit dengan seorang wanita berusia 32 tahun sehingga menyebabkan kelahiran seorang anak.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Hakim Mahazan Mat Taib dari Mahkamah Tinggi Alor Setar mengeluarkan perintah itu selepas menerima petisyen balas suami.

Dalam keputusannya, Hakim Mahazan menekankan keseriusan hubungan sulit dan perzinaan sebagai faktor yang menyumbang kepada pembubaran perkahwinan itu.

Beliau menyifatkan jumlah pampasan RM30,000 itu munasabah, memandangkan salah laku kedua-dua pihak terbabit dan bertujuan sebagai pengajaran kepada umum.

Wanita itu sebelum ini memfailkan cerai di bawah Akta Perkahwinan dan Perceraian.

Selepas itu, pemandu treler berusia 38 tahun dari Sik memfailkan petisyen balas, menamakan lelaki dari Baling itu sebagai parti dan menuduhnya berzina dengan isterinya.

Selepas memfailkan petisyen balas, isteri dan lelaki simpanan itu meninggalkan negara dan belum pulang.

Mereka juga tidak menjawab petisyen balas. Peguam suami menyatakan bahawa mereka mengemukakan pelbagai bukti kepada mahkamah, termasuk gambar dari profil Facebook ahli keluarga lelaki yang terlibat dalam hubungan itu.

Di bawah undang-undang perkahwinan sivil, mahkamah mempunyai budi bicara untuk memerintahkan individu yang didapati bersalah berzina dalam hubungan pasangan suami isteri membayar pampasan, menjadi contoh kepada masyarakat.