Dalam kaji selidik yang dijalankan oleh Times Higher Education (THE), Malaysia muncul sebagai pesaing penting dalam bidang institusi pengajian tinggi, dengan jumlah institusi pendidikan yang tinggi iaitu sebanyak 351.

Pendedahan ini meletakkan Malaysia sebagai yang ke-9 tertinggi dari segi bilangan universiti di Asia dan ke-17 di peringkat global, satu pencapaian yang mengejutkan memandangkan saiz negara yang agak sederhana.

Kajian yang dijalankan pada Julai 2023 dan dilaporkan oleh Statista, platform terkemuka Jerman yang mengkhusus dalam pengumpulan data dan visualisasi, memberi penerangan tentang landskap pendidikan Malaysia, meletakkannya di hadapan beberapa negara maju termasuk United Kingdom, Itali dan Sepanyol.

India mendahului kedudukan global dengan 5,349 universiti, diikuti rapat oleh Indonesia dengan 3,277 institusi.

Amerika Syarikat, China dan Brazil melengkapkan lima teratas, mempamerkan kepelbagaian global dan skala pendidikan tinggi.

Walau bagaimanapun, di sebalik kehadiran Malaysia dalam senarai bilangan, prestasi institusi pengajian tinggi di negara ini menceritakan kisah yang berbeza.

Menurut Kedudukan Universiti Asia THE 2024, hanya empat universiti Malaysia mendapat tempat dalam 100 teratas di seluruh benua.

Mengetuai kumpulan itu ialah Universiti Teknologi Petronas, yang menduduki tempat ke-52 di Asia, diikuti Universiti Malaya di tempat ke-65, Universiti Teknologi Malaysia di tempat ke-85, dan Universiti Sains Malaysia melengkapkan senarai itu di tempat ke-99.

Jurang prestasi ini menekankan keperluan untuk Malaysia menumpukan bukan sahaja kepada kuantiti tetapi juga kepada kualiti dalam sektor pendidikan tingginya.

Walaupun percambahan institusi menandakan akses kepada pendidikan, ukuran sebenar kejayaan terletak pada kaliber pendidikan dan penyelidikan yang ditawarkan.