McDonald’s, gergasi rangkaian makanan segera dari Amerika Syarikat, menghadapi kekalahan dalam pertempuran undang-undang panjang terhadap rangkaian makanan segera Ireland, Supermac’s, lapor AP News.

Mahkamah Tinggi Kesatuan Eropah memutuskan bahawa McDonald’s tidak boleh lagi menggunakan nama “Big Mac” untuk burger ayamnya, Chicken Big Mac, di Kesatuan Eropah.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Pertarungan mahkamah ini bermula pada 2017 apabila Supermac’s mencabar penggunaan eksklusif tanda dagangan “Big Mac” oleh McDonald’s di Kesatuan Eropah.

Agensi Harta Intelek Kesatuan Eropah (EUIPO) pada mulanya menyokong Supermac’s, tetapi keputusan itu dibatalkan selepas McDonald’s membuat rayuan.

Namun, pada hari Rabu, Mahkamah Tinggi yang terletak di Luxembourg memutuskan untuk mengubah keputusan EUIPO tersebut.

Mahkamah menyatakan bahawa McDonald’s tidak dapat membuktikan penggunaan tulen tanda dagangan “Big Mac” bagi produk yang mengandungi ramuan ayam, termasuk Chicken Big Mac.

Walau bagaimanapun, tanda dagangan “Big Mac” bagi versi daging lembu masih sah di Kesatuan Eropah.

“Mahkamah Agung memutuskan bahawa McDonald’s tidak membuktikan bahawa tanda yang dipertikaikan adalah tulen berhubung dengan ramuan ‘sandwic ayam’, ramuan ‘makanan yang dibuat daripada produk ayam’ dan perkhidmatan berkaitan,” menurut keputusan yang dipetik oleh agensi berita AFP.

Chicken Big Mac McDonald’s, yang mengandungi dua lapisan ayam, keju, salad, bawang, jeruk timun, dan sos Big Mac istimewa, kebanyakannya dijual di luar Kesatuan Eropah.

Keputusan mahkamah ini memaksa McDonald’s untuk menukar nama produk tersebut di pasaran Eropah.

McDonald’s masih mempunyai pilihan untuk merayu keputusan ini ke mahkamah tertinggi Kesatuan Eropah, tetapi buat masa ini, mereka harus mematuhi keputusan Mahkamah Tinggi.