Sejak akhir-akhir ini, ramai sedia maklum di mana kes COVID-19 dalam negara dilaporkan semakin meningkat. Hal ini sekaligus membuatkan lebih ramai individu terjangkit dengan COVID-19 sekali lagi sekaligus membuatkan penyakit ini mudah tersebar.

Terbaharu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama),Datuk Dr Mohd Naim Mokhtar berkata, jemaah masjid dan surau dinasihatkan mengamalkan langkah pencegahan dengan memakai pelitup muka.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Menurutnya, ia khusus kepada mereka yang bergejala serta berisiko tinggi seperti warga emas, individu dengan penyakit kronik dan ibu mengandung.

Katanya, seluruh lapisan masyarakat dinasihatkan mengambil langkah berhati-hati dalam menjaga kesihatan diri dan ahli keluarga agar terhindar dari wabak penyakit itu.

“Langkah berwaspada ini selaras dengan saranan Islam agar perkara yang boleh membawa kemudaratan hendaklah dielakkan (sad al-zaraie).

“Ia bagi memastikan tempat perkumpulan ramai umat Islam seperti di masjid dan surau yang menjadi tempat mudahnya jangkitan wabak dapat diambil tindakan pencegahan awal.

“Umat Islam juga disarankan sentiasa berhati-hati setiap masa dan sentiasa berdoa serta bermunajat agar wabak ini dapat dihindari,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan berkata, walaupun kini kes dilihat masih belum serius, pemantauan rapi demi kesihatan masyarakat awam perlu dilaksanakan.

Sumber