Bekas Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yassin ditahan dan akan dihadapkan ke mahkamah untuk menghadapi pertuduhan rasuah, kata agensi antirasuah itu.

Muhyiddin, yang memimpin Malaysia dari Mac 2020 hingga Ogos 2021, akan menjadi pemimpin kedua negara yang akan didakwa selepas meninggalkan jawatan pemimpin nombor 1 negara. Bekas Perdana Menteri Najib Razak dikenakan pelbagai pertuduhan rasuah selepas dia kalah dalam pilihan raya umum 2018 dan memulakan hukuman penjara 12 tahun pada Ogos selepas kehilangan rayuan terakhirnya dalam perbicaraan pertama daripada beberapa perbicaraan.

Baca Juga:

Agensi antirasuah itu berkata Muhyiddin, 75, akan menghadapi pertuduhan hari ini berkaitan dakwaan penyalahgunaan dan pengubahan wang haram yang dikaitkan dengan projek kerajaan yang diberikan di bawah pemerintahannya. Ia berkata Muhyiddin ditahan sejurus selepas dia tiba di agensi itu buat kali kedua dalam tempoh tiga minggu bagi menjawab soalan mengenai program rangsangan ekonomi untuk kontraktor etnik Melayu semasa pandemik COVID-19.

Muhyiddin dibebaskan dengan ikat jamin malam Khamis dan menafikan sebarang salah laku. Beliau memberitahu pemberita bahawa beliau menghadapi tujuh pertuduhan rasuah, menggelarnya sebagai “perbuatan politik berniat jahat” oleh kerajaan Perdana Menteri Anwar Ibrahim untuk menghancurkan pakatan pembangkang yang didominasi Islam yang dipimpin Muhyiddin menjelang pilihan raya negeri.

“Tujuannya adalah untuk memalukan saya dengan mengheret saya ke mahkamah esok,” kata Muhyiddin. “Saya menegaskan bahawa saya tidak bersalah dan saya akan menjawab semua pertuduhan terhadap saya di mahkamah.”

Anwar pada Disember lalu mengarahkan kajian semula projek kerajaan yang diluluskan oleh pentadbiran terdahulu yang didakwa tidak mengikut peraturan. Beliau menafikan bahawa kes terhadap Muhyiddin bermotifkan politik, memberitahu media tempatan siasatan dijalankan secara bebas oleh agensi antirasuah.