Program vaksin sedang giat dijalankan ketika ini bagi mengawal jangkitan COVID-19 yang kian membimbangkan. Oleh itu, rakyat Malaysia haruslah mendaftar untuk menerima vaksin untuk melindungi diri dan juga keluarga.

Terbaharu, seorang warga emas bernama Shaikh Ramly Sheikh Ahmad yang cacat penglihatan sanggup berjalan sejauh 35 kilometer semata-mata mahu mendapatkan vaksin COVID-19 di Klinik Kesihatan Kuala Wau semalam. Beliau keluar rumah seawal jam 6 pagi untuk ke klinik tersebut yang jauh dari rumahnya.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Menurut laporan, beliau yang belum mendaftar untuk program vaksinasi mengetahui akan program tersebut daripada individu yang menghantar bantuan makanan ke rumahnya. Difahamkan, beliau belum mendaftar disebabkan tiada kemudahan teknologi selain masalah penglihatan.

Shaikh Ramly yang nekad berjalan kaki seorang diri itu mendapat perhatian seorang jurugambar, Farizul Hafiz Awang yang ketika itu dalam perjalanan untuk membuat liputan program berkenaan. Lalu, Farizul menumpangkan warga emas itu yang mahu ke lokasi sama.

Setelah sampai, beliau dibantu anggota polis membuat pendaftaran di kaunter seterusnya mendapat suntikan vaksinasi. Program vaksinasi itu dilaksanakan atas insiatif Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), yang menyediakan tiga bas untuk kegunaan penduduk setempat bagi menjayakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

Untuk pengetahuan anda, seramai 8,104,068 orang sudah mendapatkan dos pertama vaksin dan dijangka jumlah tersebut akan meningkat tidak lama lagi agar lebih ramai dilindungi.

Sementara itu, kami kongsikan beberapa artikel yang sedang ‘trending’ di The Vocket pada pautan di bawah ini.

Bagi Melawan Varian Delta, Pakar Cadang Malaysia Guna Kaedah Vaksin Campuran

Dikecam Selepas ‘Demand’ Mahu Jenis Pfizer, Ifa Raziah Nafi Memilih Vaksin

‘Bergaya’ Sebagai T-Rex Untuk Mengambil Vaksin, Perkongsian Gambar Ini Curi Perhatian Netizen