Dalam beberapa dekad terakhir, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) telah menjadi pilihan utama bagi ibu bapa bukan Cina di Malaysia, lapor Sinar Harian.

Berdasarkan data dari Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina dan Persatuan Guru Sekolah Cina Malaysia (Dong Jiao Zong) serta Kementerian Pendidikan (KPM), jumlah murid bukan Cina di SJKC telah meningkat secara signifikan dari tahun ke tahun.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Pada tahun 1989, hanya 3.05 peratus murid bukan Cina yang bersekolah di SJKC, tetapi angka ini melonjak kepada 19.75 peratus pada tahun 2020.

Antara faktor yang mendorong ibu bapa memilih SJKC adalah kepercayaan terhadap sistem pembelajaran yang berkualiti dan disiplin murid yang tinggi.

Mereka yakin bahawa penguasaan bahasa Cina akan membuka banyak peluang untuk anak-anak mereka di masa depan.

Selain itu, kehadiran SJKC yang berdekatan dengan kawasan kediaman turut menjadi faktor penarik utama.

Namun, bagi murid-murid bukan Cina, memasuki SJKC ibarat memasuki persekitaran baharu yang penuh dengan cabaran.

Mereka perlu bermula dari awal untuk belajar dan menyesuaikan diri dengan bahasa serta budaya Cina.

Halangan dalam pembelajaran bahasa dan masalah komunikasi dengan rakan sekelas adalah antara cabaran utama yang dihadapi.

Menurut Guru Besar SJK (C) Cheng Ming Keningau Sabah, Chee Sui Fung, beberapa ibu bapa tidak terus memindahkan anak mereka ke sekolah lain walaupun menghadapi kesulitan dalam pembelajaran.

Murid-murid biasanya mengambil masa untuk menyesuaikan diri dan beberapa daripada mereka memilih untuk berpindah sekolah selepas setahun atau beberapa tahun belajar di SJKC.

Pihak sekolah juga memainkan peranan penting dalam membantu murid menyesuaikan diri.

Guru Besar SJKC Chung Hwa Kota Kinabalu, Tai Nyit Wun menyatakan bahawa pihak sekolah sentiasa berusaha untuk membantu murid dan berbincang dengan ibu bapa mencari penyelesaian terbaik.

Guru Besar SJKC Peng Hwa, Kota Tinggi Johor, Sang Cze Leong pula menekankan kepentingan sokongan dari rumah untuk mempercepatkan proses pembelajaran murid.

Di beberapa sekolah, program khusus telah diperkenalkan untuk membantu murid bukan Cina.

Sebagai contoh, di SJK (C) Kampung Baru Paroi di Seremban, Negeri Sembilan, Guru Besarnya Yee Chon Moi telah memperkenalkan program ‘Saya Belajar Mandarin’ untuk murid bukan Cina dari Tahun Satu hingga Tiga.

Program ini membantu murid mempelajari bahasa Cina melalui bahan pengajaran dan dialog yang diatur rapi.