Dalam insiden baru-baru ini yang mencetuskan perdebatan hangat di media sosial, video yang dikongsi oleh pengguna Twitter @AsyrafRosli_ mengenai pertikaian di antara pelanggan dan pemilik homestay di Kedah.

Rakaman tular itu merakamkan detik-detik tegang apabila tetamu diusir secara paksa dari premis itu kerana tinggal lebih masa.

Baca Juga:

Video itu menunjukkan bagaimana pelanggan dihalau keluar dari homestay tersebut oleh pemilik itu sendiri yang bertindak membuang barang-barang mereka keluar dari premis miliknya.

Dalam video itu, salah seorang pelanggan berkata, “Ya, saya akui kami tidak daftar keluar tepat pada masanya. Auntie (pemilik homestay) mengenakan kami bayaran tambahan RM100-RM200, dan kami membayarnya dengan senang hati. Tetapi dia tidak berhak untuk menghalau kami seperti itu, memperlakukan kami seperti anjing. Dia juga membuang makanan dan barang-barang kami.”

Pemilik homestay menjelaskan bahawa pelanggan pada mulanya menghantar pesanan ringkas untuk memohon agar pendaftaran keluar mereka ditukar kepada jam 1 tengah hari, di mana pemilik homestay membenarkan.

 

 

“Pada pukul 2.10 petang, tukang cuci menghubungi kami untuk memberitahu bahawa pelanggan masih belum mendaftar keluar dan masih berbalut dalam tuala mandi.”

Pemilik homestay tiba sekitar jam 2:20 petang dan mempersoalkan mengapa pelanggan masih tidak mendaftar keluar, tetapi tidak diendahkan oleh pelanggan.

Pemilik itu menambah bahawa sikap tidak ambil peduli pelanggan telah menyebabkan pihak mereka lambat untuk mengemas premis yang bakal disewa pada tetamu baharu pada jam 3 petang.