Angka kematian dalam tragedi Halloween di Korea Selatan terus meningkat. Seramai 146 orang maut dan 150 lagi cedera akibat dihempap ​​orang ramai semasa sambutan yang diadakan di ibu negara Seoul. Pihak berkuasa menyuarakan kebimbangan bahawa jumlah kematian akan lebih tinggi. Maklumat terkini angka kematian mencecah lebih 140 orang dan 150 cedera.

“Ramai mangsa telah dipindahkan ke hospital tempatan untuk bantuan pernafasan berikutan CPR kecemasan,” kata pegawai itu.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Menurut laporan Al Jazeera, Insiden itu berlaku di daerah rekreasi Itaewon pada malam Sabtu. Menurut saksi, mangsa yang terkorban berpunca daripada orang ramai yang tolak menolak di satu lorong sempit

“Insiden itu mula-mula dilaporkan sekitar jam 10:20 pagi waktu tempatan,” kata pegawai. Pasukan penyelamat mengambil masa untuk bertindak balas kerana terlalu ramai orang.

Lebih 100,000 orang berkumpul untuk pesta Halloween di kawasan yang terkenal dengan kelab malam. Kawasan ini mempunyai bar yang terletak di sepanjang lorong-lorong sempit mengapit jalan utama.