Seperti ramai sedia maklum, rumah mampu milik sering kali menjadi pilihan. Harganya yang dalam jurang kemampuan ramai membuatkan rumah dalam kategori ini menjadi rebutan.

Dalam pada itu, terdapat golongan pembeli yang mengambil peluang dengan mendapatkan rumah mampu milik secara pukal berikutan harganya yang tidak tinggi.

Sehubungan dengan itu, kerajaan telah mengumumkan untuk menghadkan rakyat yang layak untuk hanya berpeluang membeli satu rumah sahaja.

Selain itu, kajian menyeluruh akan dijalankan bagi mengenal pasti strategi dan inisiatif untuk mengawal bekalan rumah mampu milik melalui pasaran sekunder, demikian menurut laporan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 itu.

Menurut laporan itu, pembangunan pelan tindakan perumahan negara bagi mengenal pasti keperluan sebenar perumahan akan memudah cara penyediaan rumah yang bersesuaian.

Laporan turut memaklumkan program perumahan yang dilaksanakan kerajaan akan berpandukan konsep tempat tinggal sebagai keperluan asas dan hak asasi manusia berbanding konsep pemilikan.

Peralihan ini adalah untuk menyokong Anjakan Besar Perumahan untuk Rakyat dan dalam hubungan ini, sektor awam dan swasta akan memainkan peranan penting melalui penglibatan secara aktif untuk menyediakan perumahan yang selamat, terjamin dan mampu bayar, demikian menurut laporan itu.