Negara kita telah lalui fasa perubahan yang luar biasa sejak pandemik COVID-19 berlaku. Bagi pemain utama dalam industri perniagaan, mereka juga telah menunjukkan sikap berdaya tahan dalam menjalani kehidupan yang semakin sukar.

Mereka telah membuktikan bahawa apabila keadaan semakin sukar, pasti ada jalan keluar untuk menjadikan kedudukan mereka kekal bertahan. Baik dari segi kewangan, mahupun pangkat. Berikut adalah orang terkaya di Malaysia yang berjaya memasuki senarai Forbes untuk tahun 2022.

Tan Sri Robert Kuok

Tan Sri Robert Kuok, pengasas kepada Shangri-La Hotels and Resorts disenaraikan sehingga April 2021 adalah individu terkaya di Malaysia dan ke-104 di dunia.

Kumpulan Syarikat Kuok mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti perniagaan seperti ladang tebu, kilang penapisan gula, minyak dan perlombongan serta hartanah yang pernah menjadi tajuk utama selepas mendapat bidaan di Shanghai untuk nilai sebanyak AS$2.1 bilion.

Menurut Forbes, nilai bersih yang dimiliki Tan Sri Robert Kuok sekarang adalah AS$11.7 bilion (kira-kira RM49.3 bilion), kurang AS$500 juta daripada rekod tahun lepas.

Tan Sri Quek Leng Chan

Tan Sri Quek Leng Chan ialah pengasas bersama Kumpulan Hong Leong. Anggaran kekayaannya sekarang ialah AS$10.6 bilion (kira-kira RM44.7 bilion), dia berjaya merekodkan peningkatan berbanding rekod tahun sebelumnya.

Pada masa ini, beliau bertugas sebagai pengerusi eksekutif dan pegawai eksekutif Kumpulan Hong Leong, yang bertanggungjawab menyelia operasi di Malaysia, manakala sepupunya dan rakan bilionair Kwek Lee Beng menyelia operasi Singapura.

Tan Sri Teh Hong Piow

Pada tahun 1965, Tan Sri Teh Hong Piow bertanggungjawab mengasas Public Bank. Beliau kemudiannya berjaya mencapai kejayaan itu pada usia 35 tahun, dan kini pada usia 92 tahun, dia adalah orang ketiga terkaya di Malaysia. Beliau telah menerima pelbagai anugerah sepanjang kerjayanya, termasuk Jurubank Malaysia Terhebat Sepanjang Zaman, yang dianugerahkan oleh Yayasan Jenama Asia Pasifik.

Pada masa ini, anggaran nilai bersihnya ialah AS$5.9 bilion (lebih kurang RM24.8 bilion). Beliau adalah salah seorang daripada tiga individu di negara ini yang dibenarkan memegang lebih daripada 10% kepentingan di institusi kewangan domestik.

Tan Sri Ananda Krishnan

Orang yang berpengaruh dalam industri telekomunikasi ini tidak memerlukan pengenalan — Tan Sri Ananda Krishnan menduduki tempat keempat dalam senarai ini, dengan anggaran nilai bersih AS$5.7 bilion, atau RM24 bilion.

Portfolio beliau termasuk Maxis Communications, ASTRO, dan MEASAT. Beliau juga memiliki pegangan dalam Syarikat Tanjong Public Limited, sebuah syarikat pemegangan pelaburan dengan anak syarikat yang terlibat dalam penjanaan kuasa dan hartanah.

Tan Sri Koon Poh Keong

Bagi melengkapkan senarai lima orang terkaya di Malaysia ialah Tan Sri Koon Poh Keong, Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan pengeluar aluminium terbesar di Asia Tenggara Press Metal, meningkat daripada 727 kepada 523 dalam senarai bilionair tahun lepas, dengan nilai bersih AS$5.2 bilion ( RM21.9 bilion).

Kisah anak kepada orang ketiga terkaya di Malaysia yang memilih untuk menjadi sami Buddha. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Kisah Anak Kepada Orang Ketiga Terkaya Di Malaysia Yang Memilih Untuk Menjadi Sami Buddha

Pengasas Top Glove Untung Besar, Bakal Terima Dividen Sebanyak RM490 Juta

10 Senarai Individu Terkaya Di Malaysia Untuk 2016. ‘Raja Gula’ Masih Unggul