Arab Saudi telah menahan rakyatnya sendiri yang menyatakan pandangan kritikal terhadap Israel, lapor Bloomberg.

Langkah ini diambil selari dengan usaha Arab Saudi dan Israel untuk menjalinkan hubungan diplomatik kedua negara, menurut pegawai Amerika Syarikat.

Sumber diplomatik memberitahu Bloomberg bahawa tindakan keras itu telah mengakibatkan sebahagian mereka yang menghina Israel ditahan.

Mereka yang ditahan termasuk seorang eksekutif yang bekerja dengan sebuah syarikat yang terlibat dalam Wawasan 2030, inisiatif ekonomi utama Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman.

Individu itu didakwa telah ditahan kerana menyatakan pendapat yang keras mengenai konflik Israel-Gaza.

Seorang lagi tahanan, yang dikenal pasti sebagai personaliti media, dilaporkan dikenakan hukuman yang sama kerana menyatakan bahawa “Israel tidak boleh diampuni.”

Selain itu, seorang individu yang menyokong boikot rantaian makanan segera AS di dalam kerajaan juga dilaporkan telah ditahan.

Aktivis Saudi telah menyuarakan kebimbangan, menunjukkan bahawa prospek normalisasi dengan Israel telah membawa kepada penindasan yang lebih tinggi dalam masyarakat Saudi.

Lina al-Hathloul, ketua pemantauan dan advokasi di kumpulan hak asasi ALQST, menekankan bahawa normalisasi ini boleh mengakibatkan peningkatanan penahanan warga Saudi yang tidak bersetuju dengan langkah kerajaan.

Normalisasi antara Israel dan beberapa negara Arab dengan Amerika Syarikat menjadi orang tengah telah menjadi trend dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan perjanjian dicapai dengan Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, Sudan dan Maghribi pada 2020 dan 2021.

Putera Khalid bin Bandar, Duta Arab Saudi di London, sebelum ini membayangkan bahawa perjanjian normalisasi ini boleh berlaku walaupun rundingan dilaporkan terhenti disebabkan perang antara Israel dan Gaza.

Sementara itu kementerian luar Arab Saudi pada Februari lalu telah memberi jaminan bahawa tiada normalisasi akan berlaku tanpa gencatan senjata dan kemajuan ke arah negara Palestin, Setiausaha Negara AS Antony Blinken menyatakan minggu ini bahawa usaha diplomatik intensif telah dijalankan antara Washington dan Riyadh untuk memajukan agenda normalisasi.

Tindakan keras terhadap kebebasan bersuara, terutamanya penahanan individu untuk siaran media sosial, telah menjadi perkara biasa sejak Mohammed bin Salman memegang peranan sebagai putera mahkota pada 2017.

Antara mereka yang ditahan kerana aktiviti media sosial ialah Manahel al-Otaibi, seorang pengajar yang memperjuangkan hak wanita, dan Manal al-Gafiri, seorang pelajar sekolah yang menjalani hukuman penjara yang panjang kerana menyokong tahanan politik.

Salma al-Shehab, calon kedoktoran di Universiti Leeds, juga dijatuhi hukuman penjara 34 tahun kerana aktivisme media sosialnya yang mempromosikan hak asasi manusia.