Perkembangan penggunaan kereta elektrik (EV) di Malaysia boleh dikatakan semakin meningkat pada setiap hari. Hampir setiap negeri mula menyediakan fasiliti bagi kenderaan EV itu.

Jika anda tertanya-tanya adakah kereta EV itu boleh dipandu untuk pulang ke kampung sewaktu musim perayaan, dalam artikel ini berkongsikan pengalaman seorang pemilik Tesla Model 3, Amir Iqbal.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Beliau berkongsi pengalaman peribadinya bagaimana beliau memandu kereta EV itu untuk pulang ke kampung semasa Hari Raya Aidilfitri lalu.

Perjalanan bermula dari Cyberjaya sehinggalah sampai ke Kota Bharu.

Sumber Gambar: FB Amir Iqbal

“Hai semua. Ini bulan raya, dan saya pulang ke Kelantan dengan memandu Tesla pada hujung minggu lepas.

“Bermula dengan bateri 100% di Cyberjaya dengan anggaran perbatuan sejauh 543km. Jarak ke Hotel Perdana di mana terletaknya pengecas awam Gentari ialah 475km.

“Jadi saya melakukan kamikaze yang dikira berdasarkan ujian memandu saya sebelum ini di mana saya mencapai kira-kira 150km dengan caj 28%,” kata Amir.

Beliau menyatakan backup plan sekiranya bateri berada di bawah paras yang diperlukan, Amir akan berhenti di Gua Musang di mana homestay berkongsi pengecas 22kW mereka untuk kegunaan awam.

Sumber Gambar: FB Amir Iqbal

Saya menghubungi pihak homestay terlebih dahulu untuk bertanya persediaan mereka dan mengesahkan mereka boleh membantu walaupun saya tiba sekitar jam 2-3 pagi.

Apabila saya memasukkan destinasi untuk dituju, kereta itu memberi amaran kepada saya bahawa saya perlu mengekalkan kelajuan di bawah 90km/j untuk tiba dengan baki bateri sebanyak 5% lagi.

Semasa memulakan perjalanan, Amir terus memantau SOC (State Of Charge) untuk memastikan ia melebihi tahap yang diperlukan. Berikut adalah rekod SOC di beberapa lokasi penting untuk rujukan:

1. Tol Gombak (51km) – 90%
2. Genting Sempah (71km) – 83%
3. Lentang (84km) – 84%
4. Bentong Exit (100km) – 81%
5. Raub (141km) – 72%
6. CSR (252km – lebih daripada 50% perjalanan) – 51%
7. Gua Musang (300km) – 43%
8. Kuala Krai (400km) – 123km anggaran jarak yang tinggal.
9. Machang (436km) – 17%
10. Perdana Hotel Kota Bharu (475km) – 10%

Sumber Gambar: FB Amir Iqbal

Selepas 7 jam (di mana 30 minit terperangkap di roadblock) memandu dengan santai dan santai dan 5 roadblock (3 daripada mereka menemu bual bertanya mengenai Tesla), Amir tiba di Kota Bharu dengan baki bateri sebanyak 10%.

“Sesetengah pihak mungkin berpendapat bahawa saya memandu terlalu perlahan untuk mencapai ini, tetapi ini membuktikan bahawa anda boleh memandu dengan cermat dan ia boleh dipandu dengan lasak jika anda mahu atau ia juga boleh dibawa seperti ‘kereta lumba’ jika anda memerlukannya.

“Jadi kepada mereka yang mempunyai kebimbangan besar terhadap jarak pemanduan untuk EV, inilah dia, saya berjaya mencapai 97% daripada anggaran pemanduan pada kereta EV saya,” ujar Amir.

*Ikuti Facebook dan Instagram VOCKET CAR CLUB untuk ketahui perkembangan dan isu semasa automotif dari dalam dan luar negara.

Sumber