Wanita berusia 76 tahun, Rohana Mahfuz sebelum ini pernah tular di media sosial apabila kehilangan rumah pusakanya yang berusia 52 tahun akibat banjir. Kediaman yang terletak di Kampung Jawa itu kini hanya tinggal tangga batu sebagai sisa akhir kenangan selepas keseluruhan rumah di bawah air bah.

Terbaharu, penceramah bebas, Ebit Lew tampil menghadiahkan sebuah rumah kepada wanita terbabit. Di dalam hantaran yang dimuat naik di laman Facebook peribadinya, Ebit Lew mendedahkan bahawa sudah sebulan wanita yang disapanya sebagai ‘nenek’ buntu bagaimana untuk membina rumah pusakanya.

“Syukur dapat hadiahkan nenek Rohana Mahfuz 76 tahun rumah baru. Setelah rumahnya hanyut banjir di Hulu Langat. Semuanya habis cuma tinggal tangga. Kami akan bina semula rumah. Menangis jer dari mula jumpa tadi. Dah sebulan nenek tak tahu macam mana nak bina rumah. Dari mula hanya meluah rasa dan ujian hidupnya. Satu sahaja saya minta dengan ustaz doakan nenek disayangi Allah dan masuk syurga,” kata Ebit Lew.

Pada Disember lalu, ketika ditemubual oleh media tempatan, Rohana menganggap semua yang berlaku adalah ujian daripada tuhan. Tambahnya lagi, sebagai manusia biasa beliau menganggap apa yang terjadi adalah kerja tuhan yang mengambil semula apa yang pernah dipinjamkan kepadanya.

Namun kehadiran Ebit Lew sedikit sebanyak merawat luka yang ditimpa oleh Rohana setelah rumah yang sudah menjadi sebahagian daripada hidupnya hanyut dibawa banjir.

“Dari mula menangis jer. Katanya ini hari paling gembira dapat jumpa ustaz. Saya jarang menangis tapi hari ni nak menangis je. Selalu tengok dekat TV. Boleh tak ustaz jangan balik lagi. Nenek nak dengar nasihat. Nenek doakan saya ye. Mak ayah saya dah meninggal dunia. Saya perlu doa nenek. Terus nenek doakan saya. Syukur rasa.

“Kami terus tengok plan rumah dan call kontraktor. InsyaAllah akan bina rumah baru untuk nenek. Nenek tiada suami dan anak-anak. Syukur adik beradik dan jiran tetangga ramai membantu. Serta masyarakat ramai membantu. Doakan yer rumah nenek dapat kami siapkan mengikut plan asal. Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah,” kata Ebit Lew.

Ebit Lew jawab 10 dakwaan yang dibuat Caprice dan Nadir Al-Nuri secara ‘Live’. Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Ebit Lew Jawab 10 Dakwaan Yang Dibuat Caprice Dan Nadir Al-Nuri Secara ‘Live’

‘Terkejut Dengan Layanan Baik Ketuanya’ – Ebit Lew Ziarah Kawasan Gangster Di Brazil

Lelaki Ini Kongsi Cerita Penuh Caprice vs Ustaz Ebit Lew Yang Telah Diringkaskan