Pada bulan Januari lalu Tan Sri Michelle Yeoh secara rasminya adalah pelakon Malaysia dan Asia pertama yang dicalonkan untuk ‘Pelakon Wanita Terbaik’ di Anugerah Akademi tahun ini.

Terkini, Michelle Yeoh telah dinobatkan sebagai pemenang ‘Pelakon Wanita Terbaik’ melalui persembahan luar biasa dalam filem fiksyen sains Everything Everywhere All At Once (2022).

Artikel Berkaitan:

Kemenangan itu menjadikan beliau sebagai rakyat Malaysia dan pelakon Asia pertama yang memenangi anugerah berprestij tersebut.

Bintang kelahiran Ipoh itu menewaskan pelakon Australia dan pemenang Oscar dua kali Cate Blanchett, yang dikatakan pencabar terdekatnya, untuk hadiah lakonan yang diidam-idamkan. Antara calon lain dalam kategori Pelakon Wanita Terbaik termasuk Ana De Armas, Michelle Williams dan Andrea Riseborough.

“Kepada kanak-kanak lelaki dan perempuan kelihatan seperti saya dan sedang menonton ini, ini adalah sinar harapan dan pelbagai kemungkinan. Ini adalah bukti bahawa impian boleh menjadi kenyataan.

“Dan kepada wanita, jangan biarkan sesiapa sahaja memberitahu anda, yang anda tidak boleh berjaya.

“Saya perlu mendedikasikan ini kepada ibu saya, semua ibu di dunia, kerana mereka benar-benar wira-wira, dan tanpa mereka, tiada seorang pun daripada kita akan berada di sini malam ini.

“Dia berumur 84 tahun, dan saya membawa ini pulang kepadanya. Dia sedang menonton sekarang di Malaysia. Saya membawa pulang ini kepada awak.

“Terima kasih kepada akademi, ini adalah sejarah dalam pembikinan,” petik ucapan Michelle Yeoh selepas menerima anugerah tersebut.

Pada awal Januari lalu, Yeoh berjaya memenangi Golden Globe untuk Pelakon Wanita Terbaik dalam Komedi atau Muzikal untuk peranan yang sama, menjadi rakyat Malaysia pertama yang berjaya melakukannya.

Sumber