Taylor Swift secara rasmi dinobatkan sebagai billionaire oleh Forbes untuk pertama kalinya. Ini ditandai dengan kemasukan nama penyanyi berusia 34 tahun itu dalam “Senarai Billionaires Dunia Forbes” aka Forbes senarai orang terkaya di dunia, lapor BBC.

Menurut Billboard, penyanyi dari Amerika Syarikat (AS) itu termasuk dalam senarai Forbes orang terkaya di dunia yang dikeluarkan minggu ini dengan anggaran jumlah nilai bersih AS$1.1 bilion atau sekitar RM4.7 bilion.

Menurut rekod Forbes, pemilik album Reputasi itu dikatakan pemuzik pertama yang disenaraikan sebagai orang terkaya di dunia berdasarkan lagu dan penampilannya semata-mata.

Dilaporkan, lebih AS$500 juta kekayaan Taylor dianggarkan diperoleh daripada royalti dan jelajah, AS$500 juta daripada katalog muzik, dan sekitar AS$125 juta daripada hartanah.

Untuk makluman, jualan tiket untuk “The Eras Tour” dianggarkan menjana sekitar AS$900 juta untuk 3.3 juta tiket untuk 53 konsert di AS pada 2023. Harga satu tiket sekitar AS$250.

Sementara itu, 13 konsert lain di Amerika Selatan berkemungkinan menjana AS$60 juta hingga AS$70 juta daripada jumlah jualan 750 ribu tiket.

Tidak hanya menjual tiket pertunjukan, jelajah konsert “The Eras Tour” turut menjual cenderahati (merchandise) yang dilaporkan mampu menjana jumlah jualan AS$2 juta.

Pada 2023, Billboard menganggarkan Taylor akan dapat mengaut sekitar AS$1.82 bilion daripada jualan muzik dan royalti, tiket konsert, jualan barangan konsert dan jualan tiket wayang sehingga 7 Disember 2023.

Sumber