Universiti Muhammadiyah Malang (UMM), Indonesia membuka kemasukan pelajar baru bagi kursus pengajian ‘influencer’, lapor Kompas.

Staf Perhubungan Awam UMM Maharina mengesahkan bahawa akan ada kemasukan pelajar baru melalui kursus pembelajaran ‘influencer’.

Namun, dia menyatakan bahawa kriteria ‘influencer’ tidak mudah kerana mereka diharuskan memiliki kandungan yang memenuhi syarat.

“Tidak ada had khusus (kuota) kerana jawatankuasa pemilihan UMM melihat betapa positif, kreatif, dan mendidik pencipta kandungan UMM,” katanya.

Selanjutnya, melalui pernyataan rasmi yang diterima oleh Kompas.com, Wakil Rektor I UMM, Prof Dr Syamsul Arifin Msi, mengatakan bahawa ‘influencer’ adalah mereka yang datang dari YouTuber, Instagram dan selebriti yang kreatif, bersikap mendidik dan positif.

“Jadi, UMM masih mempunyai kriteria yang baik. Bukan hanya program apa pun yang diterima, tidak hanya YouTuber yang diterima. Sudah tentu kami mempunyai kriteria yang akan disahkan oleh pasukan PMB,” katanya.

Bagi mereka yang mahu memohon, kata Syamsul, hanya perlu memaparkan pautan akaun YouTube dan Instagram rasmi untuk disahkan oleh pentadbiran jawatankuasa kemasukan pelajar baru.

Syarat-syarat kemasukan ke kursus ‘Influencer’

Keperluan influencer, antara lain, adalah mempunyai akaun YouTube denganĀ  subscribers minimum 5,000 dan pengikut Instagram minimum 10,000.

Pemohon yang memenuhi syarat kemudian akan dipilih, tetapi mereka perlu menjalani ujian kemahiran.

Walaupun ada syarat untuk jumlah pengikut atau followers, Syamsul menyedari kemungkinan bahawa influencer mempunyai pengikut yang palsu.

“UMM sangat berhati-hati. Kami mempunyai pasukan yang kemudian dapat mengesan keaslian pengikut mereka dan subscriber mereka,” kata Syamsul.

Mengenai jenis influencer, dia mengatakan tidak ada batasan bidang, baik vlogger kecantikan, vlogger makanan, pelancong, penulis dan lain-lain yang dapat mengikuti jalan ini.

“Semua bidang. Mestilah kreatif, positif, dan mendidik. Oleh itu, UMM mahu menampung golongan muda seperti itu,” katanya.

Tidak peduli kesihatan buah pinggang, ‘influencer’ TikTok syorkan pengguna telah 2,000mg dos Vitamin C sehari. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Tidak Peduli Kesihatan Buah Pinggang, ‘Influencer’ TikTok Ini Syorkan 2,000mg Dos Vitamin C Sehari

Lihat Bagaimana ‘Influencer’ Ini Kantoi Guna Pengikut Palsu Untuk Dapatkan Barang Secara Percuma

‘Influencers’ Dari China Kongsi Rupa Sebenar Mereka Jika Gambar Tidak Disunting