Lima daripada sembilan wakil Malaysia berjaya melangkah ke suku akhir Kejohanan Badminton Terbuka Indonesia 2025 yang berlangsung di Istora Senayan, Jakarta.

Empat pasangan beregu lelaki negara bagaimanapun perlu berhadapan sesama sendiri yang menyaksikan Goh Sze Fei-Nur Izzuddin dan Man Wei Chong Tee Kai Wun muncul pemenang.

Baca Juga:

Manakala dua gandingan beregu campuran, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei dan Goh Soon Huat-Shevon Jemie Lai turut mengatasi lawan masing-masing untuk turut sama ke suku akhir.

Suku Akhir
Kredit Foto: NSTP/ASWADI ALIAS

Pasangan beregu wanita utama, Pearly Tan-M. Thinaah bangkit daripada tewas set pertama untuk menewaskan wakil tuan rumah, Lanny Tria Mayasari-Siti Fadia Silva Ramadhanti.

Hajat untuk melihat Leong Jun Hao dan gandingan muda, Ong Xin Yee-Carmen Ting turut ke suku akhir tidak kesampaian apabila mereka tumbang kepada lawan masing-masing.

Jun Hao tewas kepada pemain China, Li Shi Feng manakala Xin Yee-Carmen terpaksa akur dengan kehebatan Rin Iwanaga-Kie Nakanishi dari Jepun.

Wakil Negara Ke Suku Akhir Terbuka Indonesia 2025

Beregu Lelaki

1) Man Wei Chong-Tee Kai Wun kalahkan Wan Arif Junaidi-Yap Roy King 14-21, 21-11, 21-15

2) Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani kalahkan Nur Mohd Azriyn Ayub-Tan Wee Kiong 21-14, 16-21, 21-14

Suku Akhir
Kredit Foto: NSTP/ASWADI ALIAS

Beregu Wanita

3) Pearly Tan-M. Thinaah kalahkan Lanny Tria Mayasari-Siti Fadia Silva Ramadhanti (Indonesia) 18-21, 21-16, 21-17

Beregu Campuran

4) Chen Tang Jie-Toh Ee Wei kalahkan Mads Vestergaard-Christine Busch (Denmark) 21-9, 21-12

5) Goh Soon Huat-Shevon Jemie Lai kalahkan Amri Shahnawi-Nita Violina Marwah (Indonesia) 21-12, 21-17