Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata, pihaknya akan melakukan penilaian prestasi selepas situasi pademik ini berakhir bagi melihat kelemahan dan kekuatan mereka, lapor Reuters.

“Kami membuat kesilapan seperti manusia lain,” kata Tedros hari ini.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

“Saya merayu, perpaduan di peringkat nasional, jangan gunakan COVID untuk politik. Kedua, solidariti jujur ​​di peringkat global. Dan kepemimpinan yang jujur ​​dari AS dan China,” katanya.

“Yang paling berkuasa mesti memimpin dan sila kuarantin dari mempolitikkan COVID,” tambahnya, merujuk kepada COVID-19, penyakit maut yang telah membunuh lebih 80,000 orang.

Tedros berkata Beijing dan Washington harus mencontohi bekas Kesatuan Soviet dan Amerika Syarikat, yang melancarkan kempen global selama 10 tahun pada tahun 1967 bagi membasmi wabak cacar, satu penyakit yang kemudiannya telah membunuh 2 juta orang setiap tahun.

Tedros menolak serangan rasis terhadapnya – ada yang mengeluarkan kenyataan bahawa dia berasal dari Taiwan – dan mendedahkan bahawa dia juga menerima ancaman kematian akibat COVID-19.

“Kami kehilangan orang, mengapa saya harus peduli apabila diserang ketika ramai orang mati?” katanya, dengan menyatakan terdapat lebih 80,000 orang yang meninggal dunia manakala lebih 1.5 juta orang sudah dijangkiti.

“Kita akan mempunyai banyak mayat di hadapan kita jika kita tidak bertindak,” katanya.

Untuk bacaan lanjut mengenai COVID-19, klik pautan di bawah.

WHO Jangka Kes COVID-19 Di Malaysia Memuncak Pada Pertengahan April

Ecuador Hadapi Krisis Kekurangan Keranda, Mayat Mangsa COVID-19 Dibiarkan Di Tepi Jalan

WHO Pilih Malaysia Untuk ‘Menguji’ Ubat Bagi Rawatan COVID-19

Sumber