Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berjaya mencapai sasaran penting tahun lepas selepas pendapatannya melepasi paras RM5 bilion, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke, petik New Straits Times.

Jabatan itu, kata Loke, mencatatkan RM5.07 bilion tahun lepas, meningkat 3.53 peratus berbanding hasil RM4.9 bilion yang dilaporkan pada 2022.

Baca Juga:

Beliau berkata kutipan hasil jabatan itu daripada tender nombor plat khas juga meningkat kepada RM569.6 juta tahun lepas berbanding RM501.5 juta tahun sebelumnya.

Katanya, termasuk ini termasuklah hasil yang dijana daripada pembidaan siri nombor pendaftaran kenderaan FF dan M_M, yang dilancarkan masing-masing pada Mei dan Ogos tahun lalu.

“Bagi siri GOLD yang diperkenalkan sempena sambutan Jubli Emas ke-50 Wilayah Persekutuan pada 1 Feb 2024, jabatan itu menjana RM17.24 juta.

“Jumlah ini termasuk kejayaan bidaan ‘GOLD 1’ oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Raja Malaysia pada harga bidaan RM1.5 juta,” katanya.

Loke menyebut bahawa 23,160 pembida menyertai proses pembidaan siri nombor plat khas ‘GOLD’, dengan 6,810 daripada mereka berjaya mendapatkan nombor plat pilihan.

Hasil daripada siri nombor plat ‘GOLD’ baru-baru ini akan digunakan untuk membayar caruman Perkeso untuk pemandu teksi dan bas, Anthony Loke.

Beliau berkata kira-kira 35,000 pemandu teksi dan 18,000 pemandu bas sekolah akan mendapat manfaat daripada ini, petik The Star.

“Saya berjumpa dengan Ketua Pegawai Eksekutif Perkeso, dan telah difahamkan bahawa Kementerian Kewangan memperuntukkan kira-kira RM100 juta untuk caruman Perkeso kepada pemandu teksi dan bas sekolah.

“90% daripada setiap caruman Perkeso pemandu dengan baki 10% lagi akan diisi oleh Kementerian Pengangkutan.

“Oleh itu, pemandu tidak perlu membayar satu sen pun dalam caruman Perkeso untuk tahun akan datang, dan hanya perlu mendaftarkan diri mereka sendiri,” petik laporan itu lagi.