Jaringan restoran makanan segera McDonald’s merekodkan penurunan pendapatan sebanyak 3% pada separuh pertama tahun ini. Kerugian ini difahamkan kesan daripada keputusan jenama itu untuk keluar dari pasaran Rusia, lapor RT.com.

Menurut laporan terbaru syarikat itu, “caj sebelum cukai yang berkaitan dengan penjualan perniagaan Syarikat di Rusia berjumlah $1.3 bilion dalam enam bulan pertama tahun ini.”

Restoran McDonald’s menutup jenama mereka di Rusia pada Mac lalu bagi memberi tekanan kepada Rusia yang kini menyerang Ukraine.

“Untuk memastikan pemindahan perniagaan yang berkesan di Rusia kepada pembeli, syarikat terus membayar pekerja dan membuat pembayaran cukai melalui tarikh perjanjian jualan yang ditandatangani”, kata McDonald’s.

Jenama gergasi global itu menjual kesemua aset yang dimiliki mereka, termasuk lebih 800 kedai di Rusia kepada ahli perniagaan Alexander Govor dengan jumlah yang tidak didedahkan. Namun difahamkan bahawa harganya jauh lebih rendah daripada harga pasaran.

Restoran-restoran itu telah dibuka semula di Rusia di bawah jenama Vkusno i Tochka atau Just Tasty.

Terputus bekalan kentang goreng, McDonald’s tangguh jualan set bersaiz besar mulai hari ini. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Terputus Bekalan Kentang Goreng, McDonalds Tangguh Jualan Set Bersaiz Besar Mulai Hari Ini

Makan Sambil Bersenam, McDonalds Sediakan Tempat Duduk Dengan Fungsi ‘Exercise Bike’

Burger King Tokyo Tinggalkan Mesej ‘Kejam’ Sempena Penutupan McDonalds