Subsidi telah diperkenal oleh kerajaan bagi meringankan beban buat mereka yang kurang berkemampuan. Namun ada segelintir individu dikesan telah mengambil kesempatan untuk nikmatinya meskipun tidak layak.

Terbaharu, pihak berkuasa kini mengesan kegiatan jual makanan ‘mewah’ cecah harga RM20 dan ke atas, tetapi dengan selamba menggunakan minyak masak peket bersubsidi untuk penyediaan menu masakan.

Baca Juga:

Sumber Gambar: Harian Metro

Difahamkan tindakan dua restoran berkonsepkan Pakistan di Jalan Ipoh itu berjaya dikesan selepas diserbu oleh penguat kuasa KPDN Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dalam satu operasi pada 22 Disember lalu.

Pengarah KPDN WPKL, Ariffin Samsudin berkata, pihaknya melaksanakan Operasi Bekalan Membanteras Penggunaan Barang Kawalan Tanpa Lesen / Permit di dua premis tersebut yang dimiliki pemilik warga Pakistan.

Menurutnya, siasatan di premis menemui 37 kilogram (kg) minyak masak peket bersubsidi di restoran pertama, manakala pemeriksaan di restoran kedua pula menemui 39 kg minyak masak peket bersubsidi.

“Ini jumlah pada hari tersebut dan biarpun nampak kecil, tapi kita yakin setiap hari restoran itu mungkin menggunakan volum yang sama atau lebih. Jadi tidak adil kepada pengguna yang sepatutnya menikmati minyak masak subsidi tersebut.

“Makanan dijual bukan menu murah, tapi mereka menggunakan barangan bersubsidi untuk penyediaan makanan. Hasil pemeriksaan lanjut juga mendapati kedua-dua premis tidak mempunyai sebarang lesen atau permit barang kawalan bagi tujuan penyimpanan,” katanya sewaktu sidang media tadi.

Beliau berkata, pihaknya sidang menyiasat sumber bekalan minyak masak peket bersubsidi yang diperolehi kedua-dua premis tersebut.

Mengulas lanjut, Ariffin berkata, pihaknya menyita 76 kg minyak masak dan 24 unit serbuk teh dianggarkan berjumlah RM1,100 melibatkan rampasan bagi kedua-dua premis berkenaan.

Tambahnya lagi, hasil siasatan juga mendapati, pemilik dua premis tersebut merupakan warga Pakistan yang memegang status Pemastautin Tetap serta menetap di Malaysia sejak 20 tahun lalu dan berkahwin dengan wanita tempatan.

Sumber